Sernik baskijski na spodzie brownie

Sernik baskijski na spodzie brownie
()

Sernik baskijski na spodzie brownie

Poznaj niezwykłe połączenie – sernik baskijski, znany z charakterystycznej, karmelowej skórki i kremowego wnętrza, podany na czekoladowym spodzie brownie. To idealny deser dla miłośników intensywnej czekolady i aksamitnego sernika. Ten sernik zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem, będąc doskonałym wyborem na rodzinne uroczystości czy eleganckie przyjęcia.

Inne przepisy na serniki tutaj 🙂

Sernik baskijski na spodzie brownie
Sernik baskijski na spodzie brownie
Sernik baskijski na spodzie brownie
Sernik baskijski na spodzie brownie
Sernik baskijski na spodzie brownie
Sernik baskijski na spodzie brownie

Składniki na tortownicę 26 cm

Spód:

  • 140 g gorzkiej czekolady
  • 80 g masła
  • 120 g cukru
  • 60 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 40 g mąki
  • 20 g gorzkiego kakao

Masa serowa:

  • 500 g serków typu Philadelphia
  • 160 g jogurtu greckieg
  • 160 g cukru
  • 4 jajka
  • 260 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • aromat waniliowy

Przygotowanie

Spód:

  1. Masło rozpuść z czekoladą w mikrofali.
  2. Jajka utrzyj z cukrami na puch. Dodaj rozpuszczoną czekoladę z masłem i wymieszaj.
  3. Następnie dodaj wymieszaną mąkę, kakao i sól i zmiksuj do połączenia składników.
  4. Tortownicę natłuść masłem i wyłóż papierem do pieczenia, również na bokach.
  5. Wyłóż ciasto równomiernie na spód i podpiecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 8 minut (góra/dół).

Masa serowa:

  1. Zmiksuj serek, jogurt i cukier, używając urządzenia takiego jak Thermomix, malakser na średnich obrotach (poziom 5-6 na 10) lub w klasycznym mikserze.
  2. Stopniowo, jedno po drugim, dodawaj jajka, cały czas mieszając masę.
  3. Następnie wlej śmietanę, dodaj sól i wanilię. Konsystencja powinna być bardzo rzadka.
  4. Gotową masę serową wlej na spód brownie.
  5. Piecz w temperaturze 240°C (góra/dół) przez 30 minut.
  6. Po upieczeniu wyjmij sernik z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia – środek będzie się chwiał jak galaretka, co jest normalne, bo stężeje w trakcie chłodzenia.
  7. Włóż sernik do lodówki na co najmniej 8 godzin przed podaniem.
Sernik baskijski na spodzie brownie
Sernik baskijski na spodzie brownie
Sernik baskijski na spodzie brownie

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena / 5. Liczba głosów:

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *