Sernik baskijski
Sernik baskijski to najbardziej kremowy sernik jaki przyjdzie Wam w życiu zjeść. Konsystencja jest nie do porównania z żadnym innym sernikiem. Dostałam poleconko, by przetestować przepis od Rozkosznego – no Panie Rozkoszny, muszę powiedzieć, że jest to przepis pierwsza klasa – jedynie spód zrobiłam trochę po swojemu. Jest to sernik, który zapewne rozpali Wasze zmysły i oczaruje Wasze podniebienia. Ten pyszny, kremowy deser z pewnością stanie się nieodłącznym elementem Waszej kulinarnego repertuaru. Zapraszam po inne przepisy na inne serniki tutaj 🙂
Składniki na tortownicę 26 cm
Spód:
- 300g ciastek śniadaniowych (np. Sante, Belvita z Biedronki)
- 100 g masła
Masa serowa:
- 750 g serka śmietankowego typu Philadelphia (ja użyłam z Piątnicy – ważna jest podobna zawartość tłuszczu)
- 250 g gęstego jogurtu greckiego
- 250 g drobnego cukru
- 6 jajek
- 400 g śmietanki 36%
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie
Spód
- Ciasteczka zmielić w malakserze. Wymieszać z rozpuszczonym masłem.
- Wyłożyć w foremce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec 6 minut w 200 C (góra/dół).
- Spód ostudzić.
- Nagrzać piekarnik do 240 stopni.
Twaróg
- Serek, jogurt i cukier zmiksować, najlepiej w urządzeniu typu Thermomix lub malakserze na średnich obrotach (obroty 5-6 w skali 10 stopniowej) lub w mikserze.
- Dodawać stopniowo po jednym jajku, cały czas miksując.
- Dodać śmietanę, sól i wanilię. Całość będzie bardzo płynna.
- Tortownicę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, łącznie z rantem. Na spód piekarnika postawić naczynie żaroodporne, wypełnione wodą.
- Twaróg wylać na ostudzony spód.
- Piec 30 minut w 240 stopniach (góra/dół).
- Wyciągnąć z piekarnika i ostudzić, środek będzie się ruszał jak galareta – to prawidłowy efekt, później stężeje. Schłodzić przez minumum 8h w lodówce.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!