()

Sernik cytrynowy z makiem

Ten oryginalny i bardzo smaczny sernik cytrynowy z makiem z pewnością spodoba się miłośnikom nowych smaków. Jest bardzo orzeźwiający, niezwykle kremowy i intensywnie cytrynowy. Spróbujcie koniecznie!

Inne inspiracje na serniki znajdziecie tutaj.

Sernik cytrynowy z makiem
Sernik cytrynowy z makiem

Spód:

  • 300 g ciastek śniadaniowych np Vitanella z Biedronki
  • 100 g masła

Twaróg:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 6 jajek
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 220 g drobnego cukru
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru (40 g każdy)
  • 1/2 szklanki suchego, niemielonego maku
  • kilka kropel aromatu cytrynowego
  • 2 łyżeczki tartej skórki z cytryny

Spód:

  • Ciastka zmielić w malakserze.
  • Masło rozpuścić.
  • Wymieszać masło z ciastkami.
  • Wyłożyć równomiernie na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Podpiec 8 minut w 190 stopniach (góra/dół).

Twaróg:

  • Wszystkie składniki poza makiem zmiksować na jednolitą masę.
  • Dodać mak i wymieszać.
  • Wylać na podpieczony spód.
  • Piec 70-80 minut w 160 stopniach (góra/dół)
Sernik cytrynowy z makiem
Sernik cytrynowy z makiem

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena / 5. Liczba głosów:

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *