Sernik cytrynowy z makiem
Ten oryginalny i bardzo smaczny sernik cytrynowy z makiem z pewnością spodoba się miłośnikom nowych smaków. Jest bardzo orzeźwiający, niezwykle kremowy i intensywnie cytrynowy. Spróbujcie koniecznie!
Inne inspiracje na serniki znajdziecie tutaj.
Składniki na tortownicę 24-26cm
Spód:
- 300 g ciastek śniadaniowych np Vitanella z Biedronki
- 100 g masła
Twaróg:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 6 jajek
- 300 ml śmietanki kremówki
- 220 g drobnego cukru
- 2 budynie śmietankowe bez cukru (40 g każdy)
- 1/2 szklanki suchego, niemielonego maku
- kilka kropel aromatu cytrynowego
- 2 łyżeczki tartej skórki z cytryny
Przygotowanie
Spód:
- Ciastka zmielić w malakserze.
- Masło rozpuścić.
- Wymieszać masło z ciastkami.
- Wyłożyć równomiernie na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Podpiec 8 minut w 190 stopniach (góra/dół).
Twaróg:
- Wszystkie składniki poza makiem zmiksować na jednolitą masę.
- Dodać mak i wymieszać.
- Wylać na podpieczony spód.
- Piec 70-80 minut w 160 stopniach (góra/dół)
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!