Sernik czekoladowy
Ten przepis na sernik czekoladowy jest idealny. Sernik wychodzi delikatny i rozpływa się w ustach. Słodycz jest idealnie wyważona. Czekoladowy spód, czekoladowa masa serowa i czekoladowa polewa idealnie się komponują. Zapraszam po inne przepisy na inne serniki tutaj 🙂
Składniki na tortownicę 26 cm
Spód:
- 300g czekoladowych ciastek śniadaniowych (np. Sante, Belvita z Biedronki)
- 100 g masła
Masa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego w kostce
- 200 g śmietany 36%
- 4 jajka + 1 żółtko
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1 budyń czekoladowy bez cukru w proszku
- 1/4 szklanki kakao
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku
- 3 łyżki mleka
Polewa:
- 50 g mlecznej czekolady
- 50 g gorzkiej czekolady
- 100 ml mleka
Przygotowanie
Spód
- Ciasteczka zmielić w malakserze. Wymieszać z rozpuszczonym masłem.
- Wyłożyć w foremce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec 8 minut w 180 C (góra/dół)
Twaróg
Twaróg można zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia, choć zdecydowanie bardziej polecam malakser lub urządzenie miksujące typu Thermomix do zmiksowania (twaróg nie ma wtedy w ogóle grudek).
Wersja z malakserem lub urządzeniem typu Thermomix:
- Twaróg, śmietanę, cukier puder i jajka umieścić w misie i zmiksować na wysokich obrotach przez 2-3 minuty.
- Zeskrobać boki miski.
- Dodać kakao, sól, kawę i budyń w proszku i zmiksować przez minutę na najwyższych obrotach.
- Dodać rozpuszczoną czekoladę oraz mleko i zmiksować.
- Ciasto wlać na podpieczony spód.
- Piec 60 minut w 175 stopniach. Gdy sernik zacznie pękać zmniejszyć temperaturę do 160 stopni (góra/dół).
Wersja z maszynką do mielenia:
- Twaróg zmielić trzykrotnie.
- Twaróg, śmietanę, cukier puder i jajka umieścić w mikserze i zmiksować na wysokich obrotach przez 2-3 minuty.
- Zeskrobać boki miski.
- Dodać kakao, sól, kawę i budyń w proszku i zmiksować przez minutę na najwyższych obrotach.
- Dodać rozpuszczoną czekoladę oraz mleko i zmiksować.
- Ciasto wlać na podpieczony spód.
- Piec 60 minut w 175 stopniach. Gdy sernik zacznie pękać zmniejszyć temperaturę do 160 stopni (góra/dół).
Wykończenie
- Czekolady rozpuścić w rondlu z mlekiem i dokładnie wymieszać. Gdy polewa będzie zbyt gęsta można dodać trochę mleka.
- Polać sernik i wstawić do lodówki.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!