Sernik kawowy z polewą czekoladową na ciasteczkowym spodzie, który powstał według mojego pomysłu. Do sernika wykorzystałam twaróg z wiaderka. Dodatkowo dodałam śmietankę kremówkę, dzięki czemu sernik jest bardziej kremowy. Wyczuwalny jest smak kawy, który super łączy się z polewą czekoladową. Jest dość sporo cukru, ale bez tego sernik byłby gorzki, ze względu na kawę 🙂
Inne serniki znajdziecie tutaj 🙂
Składniki na foremkę 30×25
Spód
- 250 g zbożowych ciastek czekoladowych (np. Belvita, Sante, Vitanella z Biedronki itp)
- 100 g rozpuszczonego masła
Masa serowa (składniki w temperaturze pokojowej)
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 240 ml śmietanki kremówki 30 %
- 4 jajka + 1 zółtko
- 2 budynie śmietankowe
- 300 g cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 8 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
- 6 łyżek wrzącej wody
Polewa czekoladowa
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej
- 200 ml śmietanki kremówki 30 %
Przygotowanie
Ciasteczka zmielić w malakserze. Wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wyłożyć w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 8 minut w 180 C.
Twaróg zmiksować na wolnych obrotach z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Kawę rozpuszczalną dokładnie wymieszać we wrzątku, żeby nie było grudek. Dodać do masy twarogowej i zmiksować na wolnych obrotach. Zeskbrobać boki miski. Dodawać jajko, jedno po drugim, za każdym razem miksując pomiędzy kolejnym dodaniem. Dodać śmietankę i wymieszać. Na końcu dodać budynie śmietankowe i delikatnie, bardzo dokładnie wymieszać masę serową. Wylać na podpieczony, ostudzony spód.
Foremkę ustawiam na dużej blaszce od piekarnika, do której nalałam wodę (do połowy wysokości). Dzięki temu sernik mniej pęka podczas pieczenia. Piec 60 minut w 180 C.
Po ostudzeniu przygotować polewę. Czekolady rozpuścić w śmietance na małym ogniu, dokładnie wymieszać, żeby powstała gładka polewa. Polać nią ciasto. Schłodzić w lodówce przed podaniem.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!
To są moje smaki, kusząco wygląda 🙂