Sernik królewski
Sernik królewski to jeden z najpopularniejszych serników w polskich domach. Królewski, choć w gruncie rzeczy bardzo prosty. Ale jak wiemy, najprostsze ciasta zazwyczaj są najlepsze! Kruche czekoladowe ciasto, a pomiędzy delikatna masa serowa. Choć w większości przypadków korzysta się do tego ciasta z twarogu z kostki, to jestem zwolennikiem twarogu z wiaderka, ze względu na wygodę – gwarantuję jednak, że smak i konsystencja na tym nie tracą. Zapraszam po inne przepisy na inne serniki tutaj 🙂
Składniki na formę 30×35 cm
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 1 jajko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka lub twarogu półtłustego w kostce (twaróg w kostce należy zmienić 3-krotnie)
- 5 jajek
- 200 g miękkiego masła
- 2 budynie waniliowe w proszku bez cukru (jeśli ktoś używa twarogu w kostce to wystarczy 1 budyń)
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka cukru
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
Ciasto
- Wszystkie składniki na ciasto zagnieść lub wyrobić w malakserze.
- Podzielić na pół, obie połowy owinąć w folię spożywczą i schować do zamrażarki na 2-3h.
- Po tym czasie wyjąć jedną połowę.
- Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Zetrzeć na tarce schłodzone ciasto, zapełniając cały spód foremki.
- Piec 10-12 minut w 180 stopniach.
Twaróg
- Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
- Białka jajek oddzielić od żółtek.
- Dodawać po jednym żółtku do masła, cały czas ucierając.
- Dodawać po jednej łyżce twarogu, cały czas mieszając.
- Na koniec dodać budynie w proszku i zmiskować.
- Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać szpatułką.
Wykończenie
- Twaróg wylać na podpieczony spód.
- Zetrzeć na wierzch drugą część ciasta.
- Piec 1h w 180 stopniach.
- Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!