Ciasta Boże Narodzenie Kruche Okazje Serniki Wielkanoc

Sernik królewski

()

Sernik królewski

Sernik królewski to jeden z najpopularniejszych serników w polskich domach. Królewski, choć w gruncie rzeczy bardzo prosty. Ale jak wiemy, najprostsze ciasta zazwyczaj są najlepsze! Kruche czekoladowe ciasto, a pomiędzy delikatna masa serowa. Choć w większości przypadków korzysta się do tego ciasta z twarogu z kostki, to jestem zwolennikiem twarogu z wiaderka, ze względu na wygodę – gwarantuję jednak, że smak i konsystencja na tym nie tracą. Zapraszam po inne przepisy na inne serniki tutaj 🙂

Sernik królewski
Sernik królewski
Sernik królewski
Sernik królewski

Składniki na formę 30×35 cm

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka lub twarogu półtłustego w kostce (twaróg w kostce należy zmienić 3-krotnie)
  • 5 jajek
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 budynie waniliowe w proszku bez cukru (jeśli ktoś używa twarogu w kostce to wystarczy 1 budyń)
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka cukru


Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

Ciasto

  1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść lub wyrobić w malakserze.
  2. Podzielić na pół, obie połowy owinąć w folię spożywczą i schować do zamrażarki na 2-3h.
  3. Po tym czasie wyjąć jedną połowę.
  4. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Zetrzeć na tarce schłodzone ciasto, zapełniając cały spód foremki.
  6. Piec 10-12 minut w 180 stopniach.

Twaróg

  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
  2. Białka jajek oddzielić od żółtek.
  3. Dodawać po jednym żółtku do masła, cały czas ucierając.
  4. Dodawać po jednej łyżce twarogu, cały czas mieszając.
  5. Na koniec dodać budynie w proszku i zmiskować.
  6. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać szpatułką.

Wykończenie

  1. Twaróg wylać na podpieczony spód.
  2. Zetrzeć na wierzch drugą część ciasta.
  3. Piec 1h w 180 stopniach.
  4. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Sernik królewski
Sernik królewski
Sernik królewski
Sernik królewski

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena / 5. Liczba głosów:

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

[instagram-feed]