Przedstawiam Wam dzisiaj mój pomysł na malinowy sernik.
Pyszny sernik malinowy z twarogu, malinowego mascarpone i budyniu malinowego na spodzie z ciasteczek. Do tego idealnie pasująca polewa z białej czekolady. Sernik wychodzi delikatny i bardzo puszysty!
Inne przepisy na ciasta znajdziecie tutaj 🙂
Składniki na 4 porcje
Spód
- 200 g ciastek śniadaniowych (np. Sante, Vitanella z Biedronki)
- 100 g masła rozpuszczonego
Masa serowa
- 400 g twarogu z wiaderka
- 500 g malinowego mascarpone
- 2 budynie malinowe (po 40g)
- 200 g cukru
- 3 duże jajka
- 1 cukier waniliowy
- 200 ml śmietanki 30%
- czerwony barwnik spożywczy (opcjonalnie)
Polewa
- 100 g białej czekolady
- 100 ml śmietanki 30%
Przygotowanie
Ciastka zmiksować w malakserze i wymieszać z roztopionym masłem. Wyłożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Spód podpiec 8 minut w 175 C.
Twaróg, serek mascarpone, cukier waniliowy i cukier umieścić w misce miksera. Twaróg miksować na średnich obrotach aż będzie gładki. Zeskrobać boki miski i dodać i jajka, jedno po drugim, miksując pomiędzy kolejnym dodaniem. Mieszać na średnich obrotach aż do połączenia. Dodać śmietankę i wymieszać do połączenia. Dodać barwnik spożywczy i zmiksować (barwnik jest opcjonalny, ale dzięki niemu sernik będzie pięknie różowy). Na końcu dodać budyń i zmiksować na gładki krem, na końcu wymieszać jeszcze raz dokładnie szpatułka. Ser wylać na podpieczony spód. Piec 60 minut w 175 C.
Czekoladę i śmietankę umieścić w rondelku i gotować, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita polewa. Polać sernik. Schłodzić w lodówce.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!