Jest to chyba jeden z moich ulubionych przepisów na sernik. Nigdy mnie nie zawiódł i zawsze wszystkim smakuje, a jego wykonanie jest naprawdę bardzo proste. Sernik na spodzie brownie sprawdza się na każdą okoliczność.
Inne ciasta znajdziecie tutaj 🙂
Składniki
Spód brownie:
- 120 g gorzkiej czekolady
- 120 g masła
- 1/3 szklanki cukru
- 2 duże jajka
- 70 g mielonych migdałów
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1kg twarogu z wiaderka
- 4 jajka
- 2 żółtka
- 2 budynie waniliowe
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła
- cukier waniliowy
PRZYGOTOWANIE
Spód:
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.
- Czekoladę połamać i umieścić w rondelku razem z masłem. Rozpuścić na małym ogniu, nie doprowadzać do wrzenia. Lekko ostudzić.
- Jajka, cukier, migdały, mąkę i proszę do pieczenia zmiksować z roztopioną czekoladą.
- Wylać masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec 10-15 minut.
Masa serowa:
- Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch.
- Wbijać po jednym żółtku a następnie po jednym jajku, cały czas ucierając (ok. 5 min).
- Dodawać stopniowo twaróg a na końcu budynie waniliowe i miksować na wolnych obrotach.
Wykończenie:
- Na spód wylać masę twarogową.
- Piec 60 minut w 170 stopniach.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!