Sernik pistacjowy z polewą z białej czekolady

Sernik pistacjowy z polewą z białej czekolady
()

Sernik pistacjowy z polewą z białej czekolady

Ten sernik pistacjowy jest niesamowicie pyszny. Wyszedł bardzo kremowy z wyczuwalnym smakiem pistacji. Są aż 3 pistacjowe składniki – krem pistacjowy, budynie pistacjowe, które są do kupienia w większych marketach typu Carrefour i Auchan oraz zmielone pistacje.

Zapraszam po inne przepisy na inne serniki tutaj 🙂

Sernik pistacjowy z polewą z białej czekolady
Sernik pistacjowy
Sernik pistacjowy z polewą z białej czekolady
Sernik pistacjowy

Składniki na tortownicę 26 cm

Spód:

  • 300 g ciastek śniadaniowych typu Belvita
  • 100 g masła rozpuszczonego


Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 4 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 2 budynie pistacjowe bez cukru (po 40 g każdy)
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła
  • 200 g kremu pistacjowego
  • 100 g obranych pistacji, zmielonych

Polewa:

  • 200 g białej czekolady
  • 80 g śmietanki kremówki

Przygotowanie

Spód

  1. Ciastka zmiksować w malakserze
  2. Wymieszać z rozpuszczonym masłem.
  3. Wyłożyć na spód foremki wyłożonej papierem do pieczenia
  4. Piec 8 minut w 190 stopniach (góra/dół)

Twaróg

  • Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. 
  • Dodać krem pistacjowy i zmiksować.
  • Wbijać po jednym żółtku a następnie po jednym całym jajku, cały czas ucierając (ok. 5 min). 
  • Dodawać stopniowo twaróg a na końcu budynie w proszku i miksować na wolnych obrotach. 
  • Pistacje zmielić i dodać do twarogu, wymieszać.
  • Twaróg wylać na podpieczony spód.
  • Piec 60 minut w 175 stopniach C (góra/dół).
  • Ostudzić w foremce, następnie delikatnie przejechać nożem wzdłuż brzegów ciasta i odpiąć rant od tortownicy.
  1. Czekoladę i śmietankę umieścić w rondelku i podgrzewać do rozpuszczenia się czekolady.
  2. Polać ostudzony sernik. Schłodzić w lodówce.

Sernik pistacjowy z polewą z białej czekolady
Sernik pistacjowy

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena / 5. Liczba głosów:

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *