Sernik pistacjowy z polewą z białej czekolady
Ten sernik pistacjowy jest niesamowicie pyszny. Wyszedł bardzo kremowy z wyczuwalnym smakiem pistacji. Są aż 3 pistacjowe składniki – krem pistacjowy, budynie pistacjowe, które są do kupienia w większych marketach typu Carrefour i Auchan oraz zmielone pistacje.
Zapraszam po inne przepisy na inne serniki tutaj 🙂
Składniki na tortownicę 26 cm
Spód:
- 300 g ciastek śniadaniowych typu Belvita
- 100 g masła rozpuszczonego
Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 4 całe jajka
- 2 żółtka
- 2 budynie pistacjowe bez cukru (po 40 g każdy)
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka cukru
- 200 g masła
- 200 g kremu pistacjowego
- 100 g obranych pistacji, zmielonych
Polewa:
- 200 g białej czekolady
- 80 g śmietanki kremówki
Przygotowanie
Spód
- Ciastka zmiksować w malakserze
- Wymieszać z rozpuszczonym masłem.
- Wyłożyć na spód foremki wyłożonej papierem do pieczenia
- Piec 8 minut w 190 stopniach (góra/dół)
Twaróg
- Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch.
- Dodać krem pistacjowy i zmiksować.
- Wbijać po jednym żółtku a następnie po jednym całym jajku, cały czas ucierając (ok. 5 min).
- Dodawać stopniowo twaróg a na końcu budynie w proszku i miksować na wolnych obrotach.
- Pistacje zmielić i dodać do twarogu, wymieszać.
- Twaróg wylać na podpieczony spód.
- Piec 60 minut w 175 stopniach C (góra/dół).
- Ostudzić w foremce, następnie delikatnie przejechać nożem wzdłuż brzegów ciasta i odpiąć rant od tortownicy.
Polewa
- Czekoladę i śmietankę umieścić w rondelku i podgrzewać do rozpuszczenia się czekolady.
- Polać ostudzony sernik. Schłodzić w lodówce.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!