()

Sernik snickers

Sernik snickers to doskonała propozycja dla miłośników karmelu i orzechów. Spód z ciasteczek, pyszny twaróg, warstwa kajmaku a następnie kruche ciasto z warstwą karmelizowanych orzechów – poezja! Ten przepis miał dwa podejścia, pierwsze to była totalna klapa, ale za drugim razem błędy zostały dopracowane i wyszedł mega! Bardzo polecam ciasto na każdą okazję, myślę, że sprawdzi się idealnie np. na Wielkanoc, ale nie tylko!

Inne przepisy na serniki tutaj 🙂

Sernik snickers
Sernik snickers
Sernik snickers
Sernik z borówkami z polewą z białej czekolady

Składniki na tortownicę 26 cm

Spód:

  • 300 g zbożowych ciastek (np. Belvita, Sante, Vitanella z Biedronki itp)
  • 100 g rozpuszczonego masła

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 4 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 2 budynie karmelowe lub śmietankowe bez cukru (po 40 g każdy)
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g masła

Kruche ciasto na wierzch

  • 100 g zimnego masła
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 190 g mąki pszennej
  • szczypta soli

Warstwa orzechowa

  • 200 g orzechów mieszanych
  • 100 g masła
  • 80 g miodu
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 40 ml śmietanki kremówki

Dodatkowo

  • 1 puszka kajmaku

Przygotowanie

Spód:

  1. Ciasteczka zmielić w malakserze. Wymieszać z rozpuszczonym masłem.
  2. Wyłożyć w foremce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piec 8 minut w 190 C (góra/dół)
  • Wszystkie składniki zagnieść lub wyrobić w malakserze.
  • Na papierze do pieczenia narysować okrąg wielkości formy do pieczenia.
  • Ciasto równomiernie rozłożyć wewnątrz okręgu, zachowując trochę odstęp od linii, tak aby kruche ciasto wyszło odrobinę mniejsze od foremki.
  • Nakłuć widelcem i schłodzić 20 minut w zamrażarce.
  • Piec 20 minut w 190 stopniach (góra/dół).
  • W tym czasie przygotować orzechy.
  • Masło, miód, śmietankę i cukier umieścić w rondelku i podgrzać na małym ogniu, aż do rozpuszczenia składników.
  • Orzechy lekko posiekać lub rozdrobnić i dodać do mieszanki, wymieszać.
  • Rozłożyć równomiernie na podpieczonej kruchej warstwie ciasta i piec jeszcze 12 minut w 170-180 stopniach (góra/dół).
  • Po upieczeniu można nożem wyrównać okrąg, odkrawając odstające skrawki orzechów, żeby wyrównać brzegi.

Masa serowa:

  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. 
  2. Wbijać po jednym żółtku a następnie po jednym całym jajku, cały czas ucierając (ok. 5 min). 
  3. Dodawać stopniowo twaróg a na końcu budynie waniliowe w proszku i miksować na wolnych obrotach. 
  4. Twaróg wylać na podpieczony spód.
  5. Piec 60 minut w 175 stopniach C (góra/dół).
  6. Ciepły sernik posmarować kajmakiem.
  7. Na wierzch położyć ostudzoną warstwę kruchego ciasta z orzechami i lekko docisnąć.
  8. Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc.
Sernik snickers
Sernik snickers
Sernik snickers
Sernik snickers

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena / 5. Liczba głosów:

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *