Sernik snickers
Sernik snickers to doskonała propozycja dla miłośników karmelu i orzechów. Spód z ciasteczek, pyszny twaróg, warstwa kajmaku a następnie kruche ciasto z warstwą karmelizowanych orzechów – poezja! Ten przepis miał dwa podejścia, pierwsze to była totalna klapa, ale za drugim razem błędy zostały dopracowane i wyszedł mega! Bardzo polecam ciasto na każdą okazję, myślę, że sprawdzi się idealnie np. na Wielkanoc, ale nie tylko!
Inne przepisy na serniki tutaj 🙂
Składniki na tortownicę 26 cm
Spód:
- 300 g zbożowych ciastek (np. Belvita, Sante, Vitanella z Biedronki itp)
- 100 g rozpuszczonego masła
Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 4 całe jajka
- 2 żółtka
- 2 budynie karmelowe lub śmietankowe bez cukru (po 40 g każdy)
- 1 cukier waniliowy
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g masła
Kruche ciasto na wierzch
- 100 g zimnego masła
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 190 g mąki pszennej
- szczypta soli
Warstwa orzechowa
- 200 g orzechów mieszanych
- 100 g masła
- 80 g miodu
- 50 g cukru trzcinowego
- 40 ml śmietanki kremówki
Dodatkowo
- 1 puszka kajmaku
Przygotowanie
Spód:
- Ciasteczka zmielić w malakserze. Wymieszać z rozpuszczonym masłem.
- Wyłożyć w foremce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec 8 minut w 190 C (góra/dół)
Krucha warstwa na wierzch:
- Wszystkie składniki zagnieść lub wyrobić w malakserze.
- Na papierze do pieczenia narysować okrąg wielkości formy do pieczenia.
- Ciasto równomiernie rozłożyć wewnątrz okręgu, zachowując trochę odstęp od linii, tak aby kruche ciasto wyszło odrobinę mniejsze od foremki.
- Nakłuć widelcem i schłodzić 20 minut w zamrażarce.
- Piec 20 minut w 190 stopniach (góra/dół).
- W tym czasie przygotować orzechy.
Orzechy:
- Masło, miód, śmietankę i cukier umieścić w rondelku i podgrzać na małym ogniu, aż do rozpuszczenia składników.
- Orzechy lekko posiekać lub rozdrobnić i dodać do mieszanki, wymieszać.
- Rozłożyć równomiernie na podpieczonej kruchej warstwie ciasta i piec jeszcze 12 minut w 170-180 stopniach (góra/dół).
- Po upieczeniu można nożem wyrównać okrąg, odkrawając odstające skrawki orzechów, żeby wyrównać brzegi.
Masa serowa:
- Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch.
- Wbijać po jednym żółtku a następnie po jednym całym jajku, cały czas ucierając (ok. 5 min).
- Dodawać stopniowo twaróg a na końcu budynie waniliowe w proszku i miksować na wolnych obrotach.
- Twaróg wylać na podpieczony spód.
- Piec 60 minut w 175 stopniach C (góra/dół).
- Ciepły sernik posmarować kajmakiem.
- Na wierzch położyć ostudzoną warstwę kruchego ciasta z orzechami i lekko docisnąć.
- Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!