Sernik straciatella pieczony , to klasyczny sernik z twarogu z wiaderka na czekoladowym, ciasteczkowym spodzie z dodatkiem małych kawałków czekolady oraz czekoladową polewą!
Proste, ale jakże efektywne ciasto 🙂
Sernik wychodzi bardzo delikatny i kremowy, rozpływa się w ustach. Kawałki gorzkiej czekolady komponują się idealnie z masą twarogową 🙂
Zapraszam też po przepisy na inne serniki tutaj 🙂
Składniki
Spód
- 250 g zbożowych ciastek czekoladowych (np. Belvita, Sante, Vitanella z Biedronki itp)
- 100 g rozpuszczonego masła
Masa serowa
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 240 ml śmietanki kremówki 30 %
- 4 jajka + 1 żółtko
- 2 budynie śmietankowe (każdy po 40g)
- 200 g cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 100 g gorzkiej czekolady
Polewa
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej
- 200 ml śmietanki 30%
Przygotowanie
Ciasteczka zmielić w malakserze. Wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wyłożyć w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 8 minut w 180 C.
Twaróg zmiksować na wolnych obrotach z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodawać jajko, jedno po drugim, za każdym razem miksując pomiędzy kolejnym dodaniem. Dodać śmietankę i wymieszać. Na końcu dodać budynie śmietankowe i delikatnie, bardzo dokładnie wymieszać masę serową.
Gorzką czekoladę drobniutko posiekać i dodać do masy serowej, wymieszać. Wylać na podpieczony, ostudzony spód.
Piec 60 minut w 180 C.
Po ostudzeniu przygotować polewę. Czekolady rozpuścić w śmietance na małym ogniu, dokładnie wymieszać, żeby powstała gładka polewa. Polać nią ciasto. Schłodzić w lodówce przed podaniem.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!