Sernik z borówkami z polewą z białej czekolady
Pyszny sernik z borówkami z polewą z białej czekolady to szybki przepis na przepyszne ciasto. Sprawdzi się idealnie na każdą okazję. Jest bardzo proste, ponieważ spód wykonujemy ze zmielonych ciasteczek śniadaniowych. Nie trzeba też mielić twarogu bo korzystamy z twarogu z wiaderka 🙂 Inne przepisy na serniki tutaj 🙂
Składniki na tortownicę 26 cm
Spód:
- 250 g zbożowych ciastek (np. Belvita, Sante, Vitanella z Biedronki itp)
- 100 g rozpuszczonego masła
Masa serowa:
- 1kg twarogu z wiaderka
- 4 całe jajka
- 2 żółtka
- 2 budynie waniliowe bez cukru (po 40 g każdy)
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła
Polewa z białej czekolady
- 100 g białej czekolady
- 40 g śmietanki kremówki
Dodatkowo:
- około 300-400 g borówek (mogą być mrożone, nie rozmrażamy)
Przygotowanie
Spód:
- Ciasteczka zmielić w malakserze. Wymieszać z rozpuszczonym masłem.
- Wyłożyć w foremce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec 8 minut w 180 C (góra/dół)
Masa serowa:
- Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch.
- Wbijać po jednym żółtku a następnie po jednym całym jajku, cały czas ucierając (ok. 5 min).
- Dodawać stopniowo twaróg a na końcu budynie waniliowe w proszku i miksować na wolnych obrotach.
- Twaróg wylać na podpieczony spód. Na wierzch wysypać borówki.
- Piec 60 minut w 175 stopniach C (góra/dół). Ostudzić w foremce, następnie delikatnie przejechać nożem wzdłuż brzegów ciasta i odpiąć rant od tortownicy.
Polewa
- Czekoladę i śmietankę umieścić w rondelku i podgrzewać do rozpuszczenia się czekolady.
- Polać ostudzony sernik. Schłodzić w lodówce.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!
super sernik mniam
mniam
Czy borówkami mogą być mrożone, i czy trzeba je rozmrozić przed wyłożeniem na ser?
mogą być mrożone, nie trzeba, a nawet nie powinno się ich wcześniej rozmrażać 🙂
Nie mam budyniu, czy można pominąć ?
pominąć nie, ale można dodać zamiast tego skrobi
Przepyszny sernik ulubiony moich domowników Syn by jadł co weekend polecam😀😀😀😀😍😍
Jaki najlepszy jest ser z wiaderka ? który Pani użyła ? czy Presidente w wiaderku mielony sernikowy będzie dobrym wyborem ? pozdrawiam
Ja zawsze używam Vitello z Biedronki albo z firmy Włoszczowa 🙂
Mam pytanie odnośnie budyniu czy dokładamy go w proszku czy ugotowany ?
W proszku 😁
Przepraszam, nie zauważyłam pytania 🙁 Tak jak pisze Pani Monika – w proszku 🙂
Ten sernik jest przepyszny i szybko się robi. Do tej pory robiłam sernik ucierany bo miał fajną kremową konsystencję ale niestety zajmuje on sporo czasu. Ten jest szybki i przepyszny!
Jedyna zmiana u mnie to, że robię na kruchym cieście a nie z ciasteczek. 🙂
Ja też czasami kombinuję ze spodem 🙂 Cieszę się, że smakuje!
sernik jest pyszny,wychodzi idealnie.Ostatnio nasze ulubione ciasto.
Można dodać inne owoce ? Czy to świeże czy mrożone?
osobiście próbowałam z malinami i jagodami i obie wersje też są super 🙂
nie wiem jak jeszcze inne owoce.
Mrożonych proszę nie rozmrażać.
Piec z termoobiegiem czy góra-dół?
góra dół 🙂
Sernik przepyszny, w przeciągu kilku miesięcy zrobiony kilka razy 🙂 a to dlatego, że widać jak smakuje rodzince :). Po kilku razach zaczęłam kombinować, na początku do ciasta włożyłam odrobinę borówek (nie tylko na wierzch) i wymieszałam. Teraz dodatkowo zmieniłam polewę;). Dałam więcej śmietany, więcej czekolady (ok 150g) i do tego wrzuciłam rozmrożone Borówki i jagody. Polewa wyszła fioletowa o smaku białej czekolady – sernik zrobił szał na 4tych urodzinach chrześniaka, nawet młody był zachwycony, bo kolorowy ;).
czy na dół można położyć biszkopty zamiast ciastek zmiksowanych z masłem?
niestety nie wiem, natomiast myślę, że mogą się za bardzo przypiec biszkopty 🙁
Czy ten sernik można mrozić ?
Jeśli nie używamy mrożonych owoców to tak 🙂
Czy można całkowicie pominąć owoce?
piekłam serniki inne na spodzie z biszkoptów. jeżeli poukładamy ścięło że nie wypłyną na górę to nic się z nimi nie dzieje. można zastąpić.Pozdrawiam
czy do białej czekolady mogę użyć smietanki w kartoniku 30proc?
Tak, jak najbardziej 🙂
wykonałam zgodnie z przepisem i piekę już 1,5h nadal surowy środek 🤦🙈
Czy po ostudzeniu starzeje??
Jeżeli ma Pani na myśli, że środek wydaje się „latać” i nie jest całkowicie twardy to to jest całkowicie OK – dlatego nie wyciągamy sernika z foremki do całkowitego stężenia. Dzięki temu jednak jego konsystencja jest kremowa i puszysta – godzina pieczenia w zupełności wystarczy, dłuższe pieczenie może go wysuszyć za bardzo 🙂
Bardzo dziękuję 🙂
pieczesz pierwszy raz sernik? Nawet po godzinie pieczenia jest jakby surowy, dopiero później tężeje
Robilam z malinami, niestety maliny sie spalily, albo te 175 st to za wysoka temp apbo godz to za dlugo:(.Ser w smaku dobry ale dość zbity.
Bardzo dziękuję za ten przepis. Serniczek rewelacyjny!!!! Osobiście na górę włożyłam mrożonkę z Lidla – owoce jagodowe z wiśniami. Polecam!!! Niebo w gębie 🙃 Boski.
Nie polecam. Robiłam według przepisu i czytałam że sernik wydaje się luźny po godzinie pieczenia, rzeczywiście tak jest i niestety sernik nie tężeje. Poszedl cały do kosza. Pierwszy raz w życiu nie wyszło mi ciasto 😑
czy mozna z tej porcji upiec na większą blaszkę czy trzeba podwajać proporcje ?
Podwoić 🙂
czy pozostałe białko jaj ubić i dodać do masy serowej , czy nie ?
Nie, nie wykorzystujemy go
Nie zawsze i nie każdy jest jakby „surowy”
W ilu stopniach piec w piekarniku z termoobiegiem?
Powinna jeszcze być informacja, że sernik może wyjść za brzegi i się wylać, nawet w tortownicy 28. Robilam go parę razy, bo rzeczywiście jest przepyszny, robię wszystko wg przepisu i zawsze mi się wyleje.
Sernik przepyszny, w przeciągu kilku miesięcy zrobiony kilka razy 🙂 a to dlatego, że widać jak smakuje rodzince :). Po kilku razach zaczęłam kombinować, na początku do ciasta włożyłam odrobinę borówek (nie tylko na wierzch) i wymieszałam. Teraz dodatkowo zmieniłam polewę;). Dałam więcej śmietany, więcej czekolady (ok 150g) i do tego wrzuciłam rozmrożone Borówki i jagody. Polewa wyszła fioletowa o smaku białej czekolady – sernik zrobił szał na 4tych urodzinach chrześniaka, nawet młody był zachwycony, bo kolorowy ;).
Pyszny serniczek😘