Ciasta Okazje Serniki Wielkanoc Z owocami

Sernik z borówkami z polewą z białej czekolady

()

Sernik z borówkami z polewą z białej czekolady

Pyszny sernik z borówkami z polewą z białej czekolady to szybki przepis na przepyszne ciasto. Sprawdzi się idealnie na każdą okazję. Jest bardzo proste, ponieważ spód wykonujemy ze zmielonych ciasteczek śniadaniowych. Nie trzeba też mielić twarogu bo korzystamy z twarogu z wiaderka 🙂 Inne przepisy na serniki tutaj 🙂

Sernik z borówkami z polewą z białej czekolady
Sernik z borówkami z polewą z białej czekolady
Sernik z borówkami z polewą z białej czekolady
Sernik z borówkami z polewą z białej czekolady

Składniki na tortownicę 26 cm

Spód:

  • 250 g zbożowych ciastek (np. Belvita, Sante, Vitanella z Biedronki itp)
  • 100 g rozpuszczonego masła

Masa serowa:

  • 1kg twarogu z wiaderka
  • 4 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru (po 40 g każdy)
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła

Polewa z białej czekolady

  • 100 g białej czekolady
  • 40 g śmietanki kremówki

Dodatkowo:

  • około 300-400 g borówek (mogą być mrożone, nie rozmrażamy)

Przygotowanie

Spód:

  1. Ciasteczka zmielić w malakserze. Wymieszać z rozpuszczonym masłem.
  2. Wyłożyć w foremce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piec 8 minut w 180 C (góra/dół)

Masa serowa:

  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. 
  2. Wbijać po jednym żółtku a następnie po jednym całym jajku, cały czas ucierając (ok. 5 min). 
  3. Dodawać stopniowo twaróg a na końcu budynie waniliowe w proszku i miksować na wolnych obrotach. 
  4. Twaróg wylać na podpieczony spód. Na wierzch wysypać borówki.
  5. Piec 60 minut w 175 stopniach C (góra/dół). Ostudzić w foremce, następnie delikatnie przejechać nożem wzdłuż brzegów ciasta i odpiąć rant od tortownicy.

Polewa

  1. Czekoladę i śmietankę umieścić w rondelku i podgrzewać do rozpuszczenia się czekolady.
  2. Polać ostudzony sernik. Schłodzić w lodówce.
Sernik z borówkami z polewą z białej czekolady
Sernik z borówkami z polewą z białej czekolady
Sernik z borówkami z polewą z białej czekolady
Sernik z borówkami z polewą z białej czekolady
Sernik z borówkami z polewą z białej czekolady
Sernik z borówkami z polewą z białej czekolady

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena / 5. Liczba głosów:

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

43 komentarze

  1. Jaki najlepszy jest ser z wiaderka ? który Pani użyła ? czy Presidente w wiaderku mielony sernikowy będzie dobrym wyborem ? pozdrawiam

  2. Ten sernik jest przepyszny i szybko się robi. Do tej pory robiłam sernik ucierany bo miał fajną kremową konsystencję ale niestety zajmuje on sporo czasu. Ten jest szybki i przepyszny!
    Jedyna zmiana u mnie to, że robię na kruchym cieście a nie z ciasteczek. 🙂

        1. Sernik przepyszny, w przeciągu kilku miesięcy zrobiony kilka razy 🙂 a to dlatego, że widać jak smakuje rodzince :). Po kilku razach zaczęłam kombinować, na początku do ciasta włożyłam odrobinę borówek (nie tylko na wierzch) i wymieszałam. Teraz dodatkowo zmieniłam polewę;). Dałam więcej śmietany, więcej czekolady (ok 150g) i do tego wrzuciłam rozmrożone Borówki i jagody. Polewa wyszła fioletowa o smaku białej czekolady – sernik zrobił szał na 4tych urodzinach chrześniaka, nawet młody był zachwycony, bo kolorowy ;).

  3. piekłam serniki inne na spodzie z biszkoptów. jeżeli poukładamy ścięło że nie wypłyną na górę to nic się z nimi nie dzieje. można zastąpić.Pozdrawiam

    1. Jeżeli ma Pani na myśli, że środek wydaje się „latać” i nie jest całkowicie twardy to to jest całkowicie OK – dlatego nie wyciągamy sernika z foremki do całkowitego stężenia. Dzięki temu jednak jego konsystencja jest kremowa i puszysta – godzina pieczenia w zupełności wystarczy, dłuższe pieczenie może go wysuszyć za bardzo 🙂

  4. Robilam z malinami, niestety maliny sie spalily, albo te 175 st to za wysoka temp apbo godz to za dlugo:(.Ser w smaku dobry ale dość zbity.

  5. Bardzo dziękuję za ten przepis. Serniczek rewelacyjny!!!! Osobiście na górę włożyłam mrożonkę z Lidla – owoce jagodowe z wiśniami. Polecam!!! Niebo w gębie 🙃 Boski.

  6. Nie polecam. Robiłam według przepisu i czytałam że sernik wydaje się luźny po godzinie pieczenia, rzeczywiście tak jest i niestety sernik nie tężeje. Poszedl cały do kosza. Pierwszy raz w życiu nie wyszło mi ciasto 😑

  7. Powinna jeszcze być informacja, że sernik może wyjść za brzegi i się wylać, nawet w tortownicy 28. Robilam go parę razy, bo rzeczywiście jest przepyszny, robię wszystko wg przepisu i zawsze mi się wyleje.

  8. Sernik przepyszny, w przeciągu kilku miesięcy zrobiony kilka razy 🙂 a to dlatego, że widać jak smakuje rodzince :). Po kilku razach zaczęłam kombinować, na początku do ciasta włożyłam odrobinę borówek (nie tylko na wierzch) i wymieszałam. Teraz dodatkowo zmieniłam polewę;). Dałam więcej śmietany, więcej czekolady (ok 150g) i do tego wrzuciłam rozmrożone Borówki i jagody. Polewa wyszła fioletowa o smaku białej czekolady – sernik zrobił szał na 4tych urodzinach chrześniaka, nawet młody był zachwycony, bo kolorowy ;).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

[instagram-feed]