Sernik z borówkami z polewą z białej czekolady

Sernik z borówkami z polewą z białej czekolady
()

Sernik z borówkami z polewą z białej czekolady

Pyszny sernik z borówkami z polewą z białej czekolady to szybki przepis na przepyszne ciasto. Sprawdzi się idealnie na każdą okazję. Jest bardzo proste, ponieważ spód wykonujemy ze zmielonych ciasteczek śniadaniowych. Nie trzeba też mielić twarogu bo korzystamy z twarogu z wiaderka 🙂 Inne przepisy na serniki tutaj 🙂

Sernik z borówkami z polewą z białej czekolady
Sernik z borówkami z polewą z białej czekolady
Sernik z borówkami z polewą z białej czekolady
Sernik z borówkami z polewą z białej czekolady

Składniki na tortownicę 26 cm

Spód:

  • 250 g zbożowych ciastek (np. Belvita, Sante, Vitanella z Biedronki itp)
  • 100 g rozpuszczonego masła

Masa serowa:

  • 1kg twarogu z wiaderka
  • 4 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru (po 40 g każdy)
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła

Polewa z białej czekolady

  • 100 g białej czekolady
  • 40 g śmietanki kremówki

Dodatkowo:

  • około 300-400 g borówek (mogą być mrożone, nie rozmrażamy)

Przygotowanie

Spód:

  1. Ciasteczka zmielić w malakserze. Wymieszać z rozpuszczonym masłem.
  2. Wyłożyć w foremce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piec 8 minut w 180 C (góra/dół)

Masa serowa:

  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. 
  2. Wbijać po jednym żółtku a następnie po jednym całym jajku, cały czas ucierając (ok. 5 min). 
  3. Dodawać stopniowo twaróg a na końcu budynie waniliowe w proszku i miksować na wolnych obrotach. 
  4. Twaróg wylać na podpieczony spód. Na wierzch wysypać borówki.
  5. Piec 60 minut w 175 stopniach C (góra/dół). Ostudzić w foremce, następnie delikatnie przejechać nożem wzdłuż brzegów ciasta i odpiąć rant od tortownicy.

Polewa

  1. Czekoladę i śmietankę umieścić w rondelku i podgrzewać do rozpuszczenia się czekolady.
  2. Polać ostudzony sernik. Schłodzić w lodówce.
Sernik z borówkami z polewą z białej czekolady
Sernik z borówkami z polewą z białej czekolady
Sernik z borówkami z polewą z białej czekolady
Sernik z borówkami z polewą z białej czekolady
Sernik z borówkami z polewą z białej czekolady
Sernik z borówkami z polewą z białej czekolady

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena / 5. Liczba głosów:

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

47 komentarzy

  1. Paweł says:

    super sernik mniam
    mniam

    1. Renata says:

      Najlepszy sernik jaki jadłam 🙂. Polecam każdemu, bo zawsze wychodzi 👍

  2. Kinga says:

    Czy borówkami mogą być mrożone, i czy trzeba je rozmrozić przed wyłożeniem na ser?

    1. mogą być mrożone, nie trzeba, a nawet nie powinno się ich wcześniej rozmrażać 🙂

    2. Anett says:

      Nie mam budyniu, czy można pominąć ?

      1. pominąć nie, ale można dodać zamiast tego skrobi

    3. Marzena Stepniak says:

      Przepyszny sernik ulubiony moich domowników Syn by jadł co weekend polecam😀😀😀😀😍😍

    4. Karolina says:

      Świetny przepis.Sernik wyszedł przepyszny.Zrobiłam go na te Święta.

  3. Monika says:

    Jaki najlepszy jest ser z wiaderka ? który Pani użyła ? czy Presidente w wiaderku mielony sernikowy będzie dobrym wyborem ? pozdrawiam

    1. Ja zawsze używam Vitello z Biedronki albo z firmy Włoszczowa 🙂

  4. Małgosia says:

    Mam pytanie odnośnie budyniu czy dokładamy go w proszku czy ugotowany ?

    1. Moniq says:

      W proszku 😁

    2. Przepraszam, nie zauważyłam pytania 🙁 Tak jak pisze Pani Monika – w proszku 🙂

  5. Moniq says:

    Ten sernik jest przepyszny i szybko się robi. Do tej pory robiłam sernik ucierany bo miał fajną kremową konsystencję ale niestety zajmuje on sporo czasu. Ten jest szybki i przepyszny!
    Jedyna zmiana u mnie to, że robię na kruchym cieście a nie z ciasteczek. 🙂

    1. Ja też czasami kombinuję ze spodem 🙂 Cieszę się, że smakuje!

  6. says:

    sernik jest pyszny,wychodzi idealnie.Ostatnio nasze ulubione ciasto.

  7. Natalia says:

    Można dodać inne owoce ? Czy to świeże czy mrożone?

    1. osobiście próbowałam z malinami i jagodami i obie wersje też są super 🙂
      nie wiem jak jeszcze inne owoce.

      Mrożonych proszę nie rozmrażać.

    2. Klaudia says:

      Piec z termoobiegiem czy góra-dół?

      1. góra dół 🙂

        1. Angelika says:

          Sernik przepyszny, w przeciągu kilku miesięcy zrobiony kilka razy 🙂 a to dlatego, że widać jak smakuje rodzince :). Po kilku razach zaczęłam kombinować, na początku do ciasta włożyłam odrobinę borówek (nie tylko na wierzch) i wymieszałam. Teraz dodatkowo zmieniłam polewę;). Dałam więcej śmietany, więcej czekolady (ok 150g) i do tego wrzuciłam rozmrożone Borówki i jagody. Polewa wyszła fioletowa o smaku białej czekolady – sernik zrobił szał na 4tych urodzinach chrześniaka, nawet młody był zachwycony, bo kolorowy ;).

  8. Ani says:

    czy na dół można położyć biszkopty zamiast ciastek zmiksowanych z masłem?

    1. niestety nie wiem, natomiast myślę, że mogą się za bardzo przypiec biszkopty 🙁

  9. Basia says:

    Czy ten sernik można mrozić ?

    1. Jeśli nie używamy mrożonych owoców to tak 🙂

  10. Dominika says:

    Czy można całkowicie pominąć owoce?

  11. Monika says:

    piekłam serniki inne na spodzie z biszkoptów. jeżeli poukładamy ścięło że nie wypłyną na górę to nic się z nimi nie dzieje. można zastąpić.Pozdrawiam

  12. Ania Didenkow says:

    czy do białej czekolady mogę użyć smietanki w kartoniku 30proc?

    1. Tak, jak najbardziej 🙂

  13. Kinga says:

    wykonałam zgodnie z przepisem i piekę już 1,5h nadal surowy środek 🤦🙈
    Czy po ostudzeniu starzeje??

    1. Jeżeli ma Pani na myśli, że środek wydaje się „latać” i nie jest całkowicie twardy to to jest całkowicie OK – dlatego nie wyciągamy sernika z foremki do całkowitego stężenia. Dzięki temu jednak jego konsystencja jest kremowa i puszysta – godzina pieczenia w zupełności wystarczy, dłuższe pieczenie może go wysuszyć za bardzo 🙂

      1. Kinga says:

        Bardzo dziękuję 🙂

    2. says:

      pieczesz pierwszy raz sernik? Nawet po godzinie pieczenia jest jakby surowy, dopiero później tężeje

  14. Joanna says:

    Robilam z malinami, niestety maliny sie spalily, albo te 175 st to za wysoka temp apbo godz to za dlugo:(.Ser w smaku dobry ale dość zbity.

  15. Agnieszka says:

    Bardzo dziękuję za ten przepis. Serniczek rewelacyjny!!!! Osobiście na górę włożyłam mrożonkę z Lidla – owoce jagodowe z wiśniami. Polecam!!! Niebo w gębie 🙃 Boski.

  16. Magda says:

    Nie polecam. Robiłam według przepisu i czytałam że sernik wydaje się luźny po godzinie pieczenia, rzeczywiście tak jest i niestety sernik nie tężeje. Poszedl cały do kosza. Pierwszy raz w życiu nie wyszło mi ciasto 😑

  17. Justyna says:

    czy mozna z tej porcji upiec na większą blaszkę czy trzeba podwajać proporcje ?

    1. Podwoić 🙂

  18. nawrocka renata says:

    czy pozostałe białko jaj ubić i dodać do masy serowej , czy nie ?

    1. Nie, nie wykorzystujemy go

  19. Ewa says:

    Nie zawsze i nie każdy jest jakby „surowy”

  20. Ewelina says:

    W ilu stopniach piec w piekarniku z termoobiegiem?

  21. Anna says:

    Powinna jeszcze być informacja, że sernik może wyjść za brzegi i się wylać, nawet w tortownicy 28. Robilam go parę razy, bo rzeczywiście jest przepyszny, robię wszystko wg przepisu i zawsze mi się wyleje.

  22. Angelika says:

    Sernik przepyszny, w przeciągu kilku miesięcy zrobiony kilka razy 🙂 a to dlatego, że widać jak smakuje rodzince :). Po kilku razach zaczęłam kombinować, na początku do ciasta włożyłam odrobinę borówek (nie tylko na wierzch) i wymieszałam. Teraz dodatkowo zmieniłam polewę;). Dałam więcej śmietany, więcej czekolady (ok 150g) i do tego wrzuciłam rozmrożone Borówki i jagody. Polewa wyszła fioletowa o smaku białej czekolady – sernik zrobił szał na 4tych urodzinach chrześniaka, nawet młody był zachwycony, bo kolorowy ;).

  23. Marzena says:

    Pyszny serniczek😘

  24. Agnieszka says:

    40g śmietanki to ile to ml?
    Jaka powinna być średnica tortownicy?

  25. Eliza says:

    Za pierwszym razem sernik wyszedł. Za drugim razem piekłam wedle zaleceń i środek pływał, zjedliśmy mimo to. Trzeci raz robiłam sernik na urodziny i znów ta sama sytuacja. Środek płynny.po ostudzeniu też. Pieczony był 175° góra dół, nie wyjmowałam go odrazu z piekarnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *