Sernik z brzoskwiniami i bezą na kruchym spodzie to świetny przepis na Wielkanoc. Taki właśnie sernik zawsze gościł w moim rodzinnym domu na Święta. Sernik jest niezwykle delikatny, a dzięki brzoskwiniom dodatkowo zyskał „soczystości”. Smakuje idealnie do kawy.
Zapraszam po inne przepisy na serniki tutaj 🙂


Składniki na foremkę 25×25 cm lub 35x25cm
Ciasto
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 3 szklanki mąki pszennej
- 250 g zimnego masła
Masa twarogowa
- 1kg twarogu z wiaderka
- 4 jajka
- 2 żółtka
- 3 budynie waniliowe bez cukru (po 40 g każdy)
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła
Beza
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
Dodatkowo
- 1 puszka brzoskwiń
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
Ciasto
Wszystkie składniki szybko zagnieść lub wyrobić w robocie.
Ciasto podzielić na pół. Jeden kawałek ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki. Drugi kawałek ciasta wyłożyć równomiernie do wyłożonej papierem foremki, ponakłuwać i włożyć do zamrażarki lub lodówki. (Do lodówki na minumum 1 godzinę, do zamrażarki można krócej).
Piec ok 15 minut w 200 stopni, aż się ładnie zarumieni.
Ostudzić.
Masa twarogowa
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch.
Wbijać po jednym żółtku a następnie po jednym jajku, cały czas ucierając (ok. 5 min).
Dodawać stopniowo twaróg a na końcu budynie waniliowe w proszku i miksować na wolnych obrotach.
Twaróg wylać na podpieczony spód.
Beza
Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i ubijać przez około 5 minut.
Wykończenie
Brzoskwinie pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć na wylanym do foremki twarogu. Na to wyłożyć równomiernie ubite białka. Na wierzch „skubać” kawałki ciasta, które chłodziło się w lodówce. Można też zetrzeć ciasto na tarce.
Piec 60 minut w 180 stopniach (góra/dół).
Mniej więcej w połowie pieczenia sprawdzić, czy ciasto nie przypieka się zbytnio od góry, jeśli tak, to można przykryć je folią aluminiową.
Sernik ostudzić i schłodzić w lodówce. Posypać cukrem pudrem przed podaniem.


Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!