Od dawna marzył mi się sernik z jagodami. Do tego ułatwiłam sobie zadanie i postanowiłam zrobić spód z czekoladowych herbatników 🙂 Osobiście wolę serniki wilgotne i mięciutkie, zamiast tych suchych i zwartych, dlatego też trzeba poczekać zanim wyjmie się sernik z formy i dobrze go schłodzić, żeby się nie rozleciał. Efekt natomiast jest pyszny 🙂
Zapraszam też po przepisy na inne serniki tutaj 🙂
Składniki
Spód:
- 250 g herbatników czekoladowych lub maślanych
- 100 g masła
Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 1 kostka masła (200 g)
- 4 jajka
- 2 żółtka
- 2 budynie waniliowe (po 40 g każdy, bez cukru)
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka cukru (200-250g)
Dodatkowo:
- 300 g jagód
- 1 łyżka mąki do obsypania jagód
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE
Spód:
- Herbatniki pokruszyć. Masło rozpuścić i wlać do herbatników. Wymieszać łyżką i równomiernie wyłożyć do wyłożonej papierem tortownicy.
Masa serowa:
- Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch.
- Wbijać po jednym żółtku a następnie po jednym jajku, cały czas ucierając (ok. 5 min).
- Dodawać stopniowo twaróg a na końcu budynie waniliowe i miksować na wolnych obrotach.
Wykończenie:
- Na spód wylać masę twarogową. Na wierzch wyłożyć posypane mąką jagody.
- Piec 60-70 minut w 170 stopniach.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!