Sernik z kajmakiem i orzechami
To dość prosta propozycja na klasyczny sernik. Wystarczy wierzch ostudzonego sernika posmarować rozpuszczonym kajmakiem z dodatkiem zmielonych orzechów, jednak ten prosty dodatek sprawia, że nasz sernik jest niecodzienny.
Inne świąteczne przepisy znajdziecie tutaj 🙂

Składniki
Spód
- 250 g herbatników zwykłych lub czekoladowych, mogą być też ciasteczka korzenne
- 1/2 kostki masła
Masa twarogowa
- 200 g śmietanki kremówki 32%
- 60 g skrobi
- 120 g cukru pudru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 5 jajek
Kajmak z orzechami
- 1/2 puszki kajmaku o smaku krówkowym
- 100 g orzechów włoskich
Przygotowanie
Spód
Ciastka rozdrobnić w malakserze na pył. Masło rozpuścić i wymieszać z ciasteczkami. Masą ciasteczkową wyłożyć foremkę kwadratową lub tortownicę.
Masa twarogowa
Zachować wskazaną kolejność.
Śmietankę zmiksować lekko ze skrobią. Dodać cukier puder i cukier waniliowy. Dokładnie zmiksować.
Dodawać stopniowo twaróg, cały czas miksując.
Na końcu dodać jajka, jedno po drugim w trakcie miksowania. Nie ubijać zbyt długo, tylko do uzyskania jednolitej masy.
Masę twarogową wlać na ciasteczkowy spód.
Piec 45 minut w 160 stopniach (termoobieg) lub 180 stopni góra/dół.
Kajmak z orzechami
Orzechy rozdrobnić. Kajmak rozupuścić w rondelku i wrzucić orzechy. Dokładnie wymieszać. Kajmakiem posmarować wierzch sernika. Sernik z kajmakiem i orzechami przechowywać w lodówce.

Oceń przepis!
[rate]
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!