Sernik z kajmakiem to sernik z twarogu z wiaderka z dodatkiem kajmaku, przygotowany na spodzie brownie i polany mleczną czekoladą. Jest to z pewnością super propozycja dla łasuchów 🙂
Zapraszam też po inne przepisy na inne serniki tutaj 🙂
Składniki na tortownicę o średnicy 28 cm
Spód
- 120 g gorzkiej czekolady
- 120 g masła
- 70 g mielonych migdałów
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki cukru
Masa serowa
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 240 ml śmietanki kremówki 30 %
- 4 jajka + 1 zółtko
- 2 budynie o smaku toffi/krówki
- 90 g cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 1 puszka kajmaku
Polewa
- 100 g czekolady mlecznej
- 50 ml śmietanki kremówki 30%
Przygotowanie
Spód
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.
Czekoladę połamać i umieścić w rondelku razem z masłem. Rozpuścić na małym ogniu, nie doprowadzać do wrzenia. Lekko ostudzić. Jajka, cukier, migdały, mąkę i proszę do pieczenia zmiksować z roztopioną czekoladą. Wylać masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut.
Masa twarogowa
Twaróg zmiksować na wolnych obrotach z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać kajmak i zmiksować na wolnych obrotach. Zeskbrobać boki miski. Dodawać jajko, jedno po drugim, za każdym razem miksując pomiędzy kolejnym dodaniem. Dodać śmietankę i wymieszać. Na końcu dodać budynie w proszku i delikatnie wymieszać masę serową. Wylać na podpieczony, ostudzony spód.
Piec 60 minut.
Polewa
Czekoladę rozpuścić w podgrzanej śmietance. Polać ostudzony sernik. Schłodzić w lodówce
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!