Sernik z makiem często gości na świątecznych stołach. Przeważnie tzw. seromakowiec ma proporcję pół na pół, tj. połowa stanowi masa twarogowa, a połowa masa makowa. Tutaj zdecydowanie wciąż dominuje twaróg, mak jest jedynie dodatkiem, który jednocześnie pięknie ozdabia nam ciasto.
Masa twarogowa jest bez dodatku masła czy oleju. Zamiast tego użyłam śmietanki. Sernik pięknie wyrósł i pozostaje pysznie kremowy.
Do mielenia maku nie jest potrzebna maszynka do mielenia. Wystarczy malakser z dużą mocą lub robot kuchenny typu thermomix lub lidlomix.
Inne przepisy na serniki znajdziecie tutaj 🙂
Składniki
Masa makowa
- 100 g maku
- 100 g cukru
- 100 g mleka
- 1 łyżka soku z cytryny
Ciasto kruche
- 200 g mąki
- 100 g mielonych migdałów
- 80 g cukru pudru
- 1 jajko
- 120 g zimnego masła
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Masa twarogowa
- 200 g śmietanki kremówki 32%
- 60 g skrobi
- 120 g cukru pudru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 5 jajek
Przygotowanie
Masa makowa
Mak zmielić w malakserze. Umieścić w rondlu z cukrem i sokiem z cytryny. Wlać mleko i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok 15 minut, co jakiś czas mieszając.
Masę makową zmielić w malakserze.
Ciasto kruche
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść lub wyrobić w robocie.
Ciasto wyłożyć w okrągłej tortownicy, wylepiając również brzegi, by powstał rant ciasta.
Spód nakłuć widelcem.
Ciasto wstawić na 1h do lodówki. Po tym czasie podpiec spód w 180 stopniach (termoobieg) przez 20 minut.
Masa twarogowa
Zachować wskazaną kolejność.
Śmietankę zmiksować lekko ze skrobią. Dodać cukier puder i cukier waniliowy. Dokładnie zmiksować.
Dodawać stopniowo twaróg, cały czas miksując.
Na końcu dodać jajka, jedno po drugim w trakcie miksowania. Nie ubijać zbyt długo, tylko do uzyskania jednolitej masy.
Masę twarogową wlać na podpieczony spód.
Masę makową przełożyć do rękawa cukierniczego i tworzyć na wierzchu twarogu okrągły wzorek.
Piec 45 minut w 160 stopniach (termoobieg).
Oceń przepis!
[rate]
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!
Witam! Jaka jest średnica podanej tortownicy?
26 cm 🙂