Ciasta Boże Narodzenie Okazje Serniki

Sernik z makiem

()

Sernik z makiem często gości na świątecznych stołach. Przeważnie tzw. seromakowiec ma proporcję pół na pół, tj. połowa stanowi masa twarogowa, a połowa masa makowa. Tutaj zdecydowanie wciąż dominuje twaróg, mak jest jedynie dodatkiem, który jednocześnie pięknie ozdabia nam ciasto.

Masa twarogowa jest bez dodatku masła czy oleju. Zamiast tego użyłam śmietanki. Sernik pięknie wyrósł i pozostaje pysznie kremowy.

Do mielenia maku nie jest potrzebna maszynka do mielenia. Wystarczy malakser z dużą mocą lub robot kuchenny typu thermomix lub lidlomix.

Inne przepisy na serniki znajdziecie tutaj 🙂

Sernik z makiem
Sernik z makiem
Sernik z makiem

Składniki

Masa makowa

  • 100 g maku
  • 100 g cukru
  • 100 g mleka
  • 1 łyżka soku z cytryny

Ciasto kruche

  • 200 g mąki
  • 100 g mielonych migdałów
  • 80 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 120 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Masa twarogowa

  • 200 g śmietanki kremówki 32%
  • 60 g skrobi
  • 120 g cukru pudru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 5 jajek

Przygotowanie

Masa makowa

Mak zmielić w malakserze. Umieścić w rondlu z cukrem i sokiem z cytryny. Wlać mleko i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok 15 minut, co jakiś czas mieszając.

Masę makową zmielić w malakserze.

Ciasto kruche

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść lub wyrobić w robocie.

Ciasto wyłożyć w okrągłej tortownicy, wylepiając również brzegi, by powstał rant ciasta.

Spód nakłuć widelcem.

Sernik z makiem

Ciasto wstawić na 1h do lodówki. Po tym czasie podpiec spód w 180 stopniach (termoobieg) przez 20 minut.

Masa twarogowa

Zachować wskazaną kolejność.

Śmietankę zmiksować lekko ze skrobią. Dodać cukier puder i cukier waniliowy. Dokładnie zmiksować.

Dodawać stopniowo twaróg, cały czas miksując.

Na końcu dodać jajka, jedno po drugim w trakcie miksowania. Nie ubijać zbyt długo, tylko do uzyskania jednolitej masy.

Masę twarogową wlać na podpieczony spód.

Masę makową przełożyć do rękawa cukierniczego i tworzyć na wierzchu twarogu okrągły wzorek.

Piec 45 minut w 160 stopniach (termoobieg).

Sernik z makiem
Sernik z makiem
Sernik z makiem
Sernik z makiem

Oceń przepis!

[rate]

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena / 5. Liczba głosów:

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

[instagram-feed]