Sernik z mascarpone, borówkami i kruszonką to propozycja na pyszne, kremowe i delikatne ciasto. Samo ciasto nie jest mocno słodkie. Troszkę więcej słodyczy jest w serze. Borówki wpasowują się tu idealnie. Można je oczywiście zastąpić jagodami.
Inne serniki znajdziecie tutaj 🙂



Składniki na tortownicę 20-22 cm
Ciasto kruche
- 3 i 1/3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- 200 g masła – zimnego i pokrojonego w kostkę
- starta skórka z 1 cytryny (opcjonalnie)
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 cukier waniliowy
Masa serowa
- 250 g mascarpone
- 250 g serka śmietankowego typu philadelphia
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 cukier waniliowy
- 1 i 2/3 szklanki borówek amerykańskich lub jagód
Przygotowanie
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Składniki na ciasto wyrobić w malakserze lub wyrobić ręcznie. 2/3 ciasta wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Wyłożyć dno i boki. Wstawić do lodówki na 1h.
- Wszystkie składniki na masę serową zmiksować krótko mikserem, tylko do połączenia składników. Wylać połowę sera na schłodzony spód. Wysypać równomiernie borówki amerykańskie. Wlać pozostałą masę serową i posypać schłodzoną, pozostałą kruszonką.
- Piec 75 minut w 175C.



Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!