Sernik z mascarpone, borówkami i kruszonką to propozycja na pyszne, kremowe i delikatne ciasto. Samo ciasto nie jest mocno słodkie. Troszkę więcej słodyczy jest w serze. Borówki wpasowują się tu idealnie. Można je oczywiście zastąpić jagodami.
Inne serniki znajdziecie tutaj 🙂
Składniki na tortownicę 20-22 cm
Ciasto kruche
- 3 i 1/3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- 200 g masła – zimnego i pokrojonego w kostkę
- starta skórka z 1 cytryny (opcjonalnie)
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 cukier waniliowy
Masa serowa
- 250 g mascarpone
- 250 g serka śmietankowego typu philadelphia
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 cukier waniliowy
- 1 i 2/3 szklanki borówek amerykańskich lub jagód
Przygotowanie
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Składniki na ciasto wyrobić w malakserze lub wyrobić ręcznie. 2/3 ciasta wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Wyłożyć dno i boki. Wstawić do lodówki na 1h.
Wszystkie składniki na masę serową zmiksować krótko mikserem, tylko do połączenia składników. Wylać połowę sera na schłodzony spód. Wysypać równomiernie borówki amerykańskie. Wlać pozostałą masę serową i posypać schłodzoną, pozostałą kruszonką.
Piec 75 minut w 175C.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!