Pyszny sernik z mlekiem w proszku na oleju!
Jest niesamowicie delikatny, jak puch. Bardzo prosty w przygotowaniu. Na bazie oleju z twarogu z wiaderka, co przy dzisiejszych cenach masła zdecydowanie jest plusem 🙂
Zapraszam po inne przepisy na inne serniki tutaj 🙂
Składniki na foremkę 25x35cm
Spód:
- 300 g ciastek śniadaniowych typu Belvita
- 100 g masła rozpuszczonego
Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 220 g cukru
- 6 jajek
- 2 budynie waniliowe bez cukru (po 40 g)
- 1 cukier waniliowy
- 1,5 szlkanki mleka w proszku
- 1,5 szklanki mleka
- 3/4 szklanki oleju
Przygotowanie
Spód
- Ciastka zmiksować w malakserze
- Wymieszać z rozpuszczonym masłem.
- Wyłożyć na spód foremki wyłożonej papierem do pieczenia
- Piec 8 minut w 190 stopniach (góra/dół)
Twaróg
- Żółtka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na biały puch.
- Dodawać po łyżce twarogu, cały czas miksując.
- Dodać budynie w proszku i wymieszać.
- Dodać olej oraz mleko i zmiksować.
- Następnie dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek.
- W osobnym naczyniu ubić pianę z białek.
- Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.
- Twaróg będzie bardzo rzadki.
- Twaróg wylać na podpieczony spód.
- Piec 55-60 minut w 180 stopniach (góra/dół).
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!