Uwielbiam serniki. A że ostatnio truskawki daję gdzie się tylko da, póki jest ich nadmiar, to powstało takie właśnie połączenie 🙂 Sernik jest bardzo mokry i mięciutki. Jeżeli ktoś lubi bardziej zwarte serniki to można dodać trochę mąki ziemniaczanej do twarogu. Wtedy też lepiej użyć twarogu z kostki a nie z wiaderka.
Składniki
Spód:
- 1,5 szklanki mąki
- 125 g masła
- 1/4 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg twarogu (jeśli w kostce to 3-krotnie zmielonego lub taki z wiaderka)
- 1 kostka masła
- 6 jajek
- 2 bydynie śmietankowe
- 1,5 szklanki cukru
Mus truskawkowy:
- 800 g truskawek
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżeczki żelatyny
PRZYGOTOWANIE
Spód:
- Składniki na ciasto zagnieść, ciasto zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
- Ciasto równo rozwałkować w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Masa serowa:
- Masło utrzeć z cukrem.
- Następnie wbijać po jednym jajku cały czas ucierając.
- Dodawać stopniowo twaróg a na końcu budynie.
- Wylać masę serową na spód.
- Piec 60-70 minut w 170 stopniach.
Mus truskawkowy:
- Gdy sernik całkowicie wystygnie zrobić mus truskawkowy.
- Truskawki zmiksować blenderem z cukrem.
- Żelatynę rozpuścić w 40 ml wody. Ostudzoną wlać do truskawek i dokładnie wymieszać.
- Mus wylać na sernik.
- Włożyć na parę godzin do lodówki. Następnie zdjąć obręcz tortownicy i udekorować sernik truskawkami.