Sernik z rosą
Sernik z rosą lub sernik rosa to przepis, który zna chyba każdy. Delikatny, półkruchy spód, pyszna masa serowa, a na wierzchu pianka, z której wydobywają się piekne kropelki, wyglądające jak poranna rosa. Ciasto jest niezwykle popularne w trakcie Świąt, ale również na co dzień. Zapraszam po inne przepisy na inne serniki tutaj 🙂



Składniki na foremkę 25x35cm
Spód:
- 250 g mąki
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- 2 żółtka (białka odłożyć)
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa serowa:
- 1,2 kg twarogu półtłustego
- 2 opakowania waniliowego bez cukru (po 40 g każde)
- 1 szklanka cukru
- 125 ml oleju
- 630 ml mleka
- 2 jajka
- 4 żółtka (białka odłożyć)
Piana:
- 6 białek
- 1 szklanka cukru
Przygotowanie
Spód
- Wszystkie składniki wyrobić w urządzeniu lub zagnieść ręcznie.
- Foremkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Spód wyłożyć ciastem, rozwałkować je równomiernie.
- Ponakłuwać widelcem.
- Schłodzić w lodówce przez 1h lub w zamrażarce przez 30 minut.
- Po tym czasie spód podpiec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut.
Twaróg
Wersja dla posiadaczy urządzenia Thermomix lub podobnego:
- Twaróg umieścić w misie urządzenia.
- Dodać wszystkie pozostałe składniki i zmiksować na wysokich obrotach przez 1 minutę, aż masa będzie pozbawiona grudek i aksamitna.
- Masę wylać na podpieczony spód i piec 50 minut w 180 stopniach.
Wersja tradycyjna:
- Twaróg zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia.
- Wszystkie składniki zmiksować w misie miksera.
- Masę wylać na podpieczony spód i piec 50 minut w 180 stopniach.
Piana
- Białka ubijać z cukrem przez 5 minut na wysokich obrotach.
- Pianę wyłożyć równomiernie na upieczony ser i piec jeszcze 15 minut.

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!