Ciasta Boże Narodzenie Okazje Serniki Wielkanoc

Sernik z rosą

()

Sernik z rosą

Sernik z rosą lub sernik rosa to przepis, który zna chyba każdy. Delikatny, półkruchy spód, pyszna masa serowa, a na wierzchu pianka, z której wydobywają się piekne kropelki, wyglądające jak poranna rosa. Ciasto jest niezwykle popularne w trakcie Świąt, ale również na co dzień. Zapraszam po inne przepisy na inne serniki tutaj 🙂

Sernik z rosą
Sernik z rosą
Sernik z rosą
Sernik z rosą
Sernik z rosą
Sernik z rosą

Składniki na foremkę 25x35cm

Spód:

  • 250 g mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka (białka odłożyć)
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli


Masa serowa:

  • 1,2 kg twarogu półtłustego
  • 2 opakowania waniliowego bez cukru (po 40 g każde)
  • 1 szklanka cukru
  • 125 ml oleju
  • 630 ml mleka
  • 2 jajka
  • 4 żółtka (białka odłożyć)

Piana:

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru

Przygotowanie

Spód

  1. Wszystkie składniki wyrobić w urządzeniu lub zagnieść ręcznie.
  2. Foremkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Spód wyłożyć ciastem, rozwałkować je równomiernie.
  4. Ponakłuwać widelcem.
  5. Schłodzić w lodówce przez 1h lub w zamrażarce przez 30 minut.
  6. Po tym czasie spód podpiec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut.

Twaróg

Wersja dla posiadaczy urządzenia Thermomix lub podobnego:

  • Twaróg umieścić w misie urządzenia.
  • Dodać wszystkie pozostałe składniki i zmiksować na wysokich obrotach przez 1 minutę, aż masa będzie pozbawiona grudek i aksamitna.
  • Masę wylać na podpieczony spód i piec 50 minut w 180 stopniach.

Wersja tradycyjna:

  • Twaróg zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia.
  • Wszystkie składniki zmiksować w misie miksera.
  • Masę wylać na podpieczony spód i piec 50 minut w 180 stopniach.

  • Białka ubijać z cukrem przez 5 minut na wysokich obrotach.
  • Pianę wyłożyć równomiernie na upieczony ser i piec jeszcze 15 minut.

Sernik z rosą
Sernik z rosą

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena / 5. Liczba głosów:

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

[instagram-feed]