Ten przepis na sernikobrownie z wiśniami z pewnością spełni Wasze oczekiwania! Pyszny, puszysty sernik, na spodzie mięciutkie brownie, a pomiędzy soczyste wiśnie – połączenie idealne 🙂
Zapraszam po inne przepisy na serniki tutaj 🙂
Składniki na formę 26×26 lub okrągłą 28-30 cm
Spód brownie:
- 120 g gorzkiej czekolady
- 120 g masła
- 1/3 szklanki cukru
- 2 duże jajka
- 70 g mielonych migdałów
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1kg twarogu z wiaderka
- 4 jajka
- 2 żółtka
- 2 budynie waniliowe
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła w temperaturze pokojowej
- cukier waniliowy
Dodatkowo: 1 kg wiśni
Przygotowanie
Spód
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.
- Czekoladę połamać i umieścić w rondelku razem z masłem. Rozpuścić na małym ogniu, nie doprowadzać do wrzenia. Lekko ostudzić.
- Jajka, cukier, migdały, mąkę i proszę do pieczenia zmiksować z roztopioną czekoladą.
- Wylać masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec 15 minut.
Masa serowa
- Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch.
- Wbijać po jednym żółtku, a następnie po jednym jajku, cały czas ucierając (ok. 5 min).
- Dodawać stopniowo twaróg a na końcu budynie waniliowe i miksować na wolnych obrotach.
Wykończenie
- Na podpieczony spód wyłożyć wydrylowane i dobrze odsączone wiśnie.
- Na wiśnie wylać twaróg.
- Piec 60 minut w 170 stopniach. Przed wyciągnięciem z formy całkowicie ostudzić.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!