Seromakowiec, seromak, makowiec z serem, sernik z makiem – zwał jak zwał – są różne jego formy i wersje, jednak w smaku zazwyczaj smakuje podobnie. Jest to bez wątpienia świetne i niezawodne połączenie, które sprawdzi się nie tylko w okresie świątecznym! Ciasto jest przepyszne. Warstwa serowa jest niezwykle delikatna i puszysta, przez co ciasto nie jest za suche.
Zapraszam po przepisy na inne makowce tutaj 🙂
Składniki na dużą blaszkę o wymiarach ok 26×38 cm
Spód
- 3 żółtka
- 30 g cukru pudru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 150 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
Masa makowa
- 500 g maku
- 1,5 szklanki cukru
- 150 g orzechów włoskich
- 5 jajek
- 2 łyżki bułki tartej
- aromat migdałowy
- ok 700 ml mleka
Masa serowa
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 200 g mascarpone
- 5 jajek
- 200 g masła
- 1,5 szklanki cukru
- 2 budynie śmietankowe
- aromat waniliowy
Przygotowanie
Spód
- Wszystkie składniki szybko zagnieść lub wyrobić w robocie.
- Ciasto wyłożyć równomiernie do prostokątnej blaszki, ponakłuwać i włożyć do zamrażarki lub lodówki. (Do lodówki na minumum 1 godzinę, do zamrażarki można krócej).
- Piec ok 15 minut w 200 stopni, aż się ładnie zarumieni.
- Ostudzić.
Masa makowa
- Mak wsypać do garnka i zalać mlekiem, zagotować i gotować przez około 20 minut. Odcedzić nadmiar mleka.
- Mak zmielić w maszynce do mielenia lub zmiksować partiami w malakserze o bardzo dużej mocy.
- Oddzielić żółtka od białek.
- Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
- Dodać zmielony mak, posiekane drobno orzechy bułkę tartą i aromat (ja daję cały).
- Wymieszać.
- Do masy makowej trzeba jeszcze dodać ubite na sztywno białka, jednak dobrze zrobić to przed samym połączeniem (o tym później).
Masa serowa
- Żółtka oddzielić od białek.
- Żółtka utrzeć z miękkim masłem i cukrem. Dodać twaróg i mascarpone i zmiksować.
- Dodać budynie w proszku oraz aromat i dokładnie wymieszać.
- Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w masę serową, mieszając szpatułką.
Wykończenie
- Do masy makowej dodać ubite na sztywno białka i wymieszać.
- Masę makową wyłożyć równomiernie na podpieczony spód.
- Na mak wylać masę serową i wyrównać.
- Piec 70 minut w 175 stopniach.
- Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!