Sos pomidorowy (Marinara) to baza do wielu różnych potraw. Sprawdzi się idealnie jako baza do makaronu, jako sos do pizzy czy do klopsików mięsnych. Sos jest szybki i prosty w przygotowaniu.
Zapraszam po inne przepisy na obiady tutaj 🙂


Składniki na ok 900 g sosu
- 2 puszki krojonych pomidorów (600 g)
- 1 duża cebula
- 30 ml oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, cukier, bazylia
Przygotowanie
Cebulę drobno poszatkować i zeszklić na oliwie do miękkości. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i krojone pomidory. Dodać 2 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu i 2 łyżeczki bazylii.
Dusić pod przykryciem przez 25 minut.

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!