Spaghetti cacio e pepe, czyli spaghetti z serem i pieprzem 🙂 Te niepozornie wyglądające danie jest naprawdę przepyszne! Serowy sos i spora ilość pieprzu to doskonałe połączenie. W dodatku jest to obiad, którego przygotowanie zajmuje jakieś 10 minut 🙂 Spróbujcie koniecznie, jeśli nigdy nie jedliście! Włoska kuchnia często jest prosta i w tym tkwi sekret 🙂
Zapraszam po inne przepisy na makarony tutaj 🙂
Składniki na 2 porcje
- 100 g makaronu spaghetti
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki tartego sera Pecorino Romano
- ser parmezan do posypania
- pieprz
Przygotowanie
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Przy odcedzaniu koniecznie zachować 2 chochle wody, w której gotował się makaron!
Makaron umieścić na patelni. Wlać wodę z gotowania makaronu i dodać 2 łyżki masła. Zagotować i poczekać, aż masło się rozpuści, a woda lekko odparuje. Dodać starty ser Pecorino i dokładnie wymieszać, chwilę gotować, aż sos zacznie gęstnieć. Dodać świeżo mielony pieprz.
Posypać serem parmezan przed podaniem.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!