Spaghetti cacio e pepe
Dania główne Makarony Wegetariańskie

Spaghetti cacio e pepe

()

Spaghetti cacio e pepe, czyli spaghetti z serem i pieprzem 🙂 Te niepozornie wyglądające danie jest naprawdę przepyszne! Serowy sos i spora ilość pieprzu to doskonałe połączenie. W dodatku jest to obiad, którego przygotowanie zajmuje jakieś 10 minut 🙂 Spróbujcie koniecznie, jeśli nigdy nie jedliście! Włoska kuchnia często jest prosta i w tym tkwi sekret 🙂

Zapraszam po inne przepisy na makarony tutaj 🙂

Spaghetti cacio e pepe

Spaghetti cacio e pepe

Składniki na 2 porcje

  • 100 g makaronu spaghetti
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki tartego sera Pecorino Romano
  • ser parmezan do posypania
  • pieprz

Przygotowanie

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Przy odcedzaniu koniecznie zachować 2 chochle wody, w której gotował się makaron!

Makaron umieścić na patelni. Wlać wodę z gotowania makaronu i dodać 2 łyżki masła. Zagotować i poczekać, aż masło się rozpuści, a woda lekko odparuje. Dodać starty ser Pecorino i dokładnie wymieszać, chwilę gotować, aż sos zacznie gęstnieć. Dodać świeżo mielony pieprz.

Posypać serem parmezan przed podaniem.

Spaghetti cacio e pepe
Spaghetti cacio e pepe

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena / 5. Liczba głosów:

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *