Te pyszne spaghetti z kremowym pesto z cukinii to inspiracja zaczerpnięta podczas urlopu we Włoszech. Choć wybrzeże Amalfi słynie z dań, w których królują pomidory, to miałam okazję jeść również pyszne gnocchi właśnie w takim kremowym sosie z cukinii. Bardzo chciałam odtworzyć ten smak i muszę powiedzieć, że chyba się udało 🙂 Przepis jest bardzo szybki i smaczny – do przygotowania w około 30 minut.
Inne przepisy na obiady znajdziecie tutaj 🙂
Składniki na 4 porcje
- 200-300 g makaronu spaghetti
- 1 średnia cukinia
- 150 g kremowego serka z ziołami typu Almette
- 30 g parmezanu
- 30 g orzechów nerkowca
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- pęczek szczypiorku
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni (góra, dół).
- Do naczynia żaroodpornego wrzucić pokrojoną w kostkę cukinię (ze skórką). Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i oliwę. Posypać 1 płaską łyżeczką soli i pieprzu oraz 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej. Wsypać orzechy nerkowca. Zamieszać dokładnie. Na środek naczynia wyłożyć kremowy serek.
- Piec 20 minut. W tym czasie ugotować makaron.
- Zawartość naczynia żaroodpornego zmiksować w malakserze lub blenderem ręcznym (jeśli jest gęste to dodać 2 łyżki wody z gotowania makaronu).
- Makaron wymieszać z kremowym sosem, startym parmezanem i posiekanym szczypiorkiem.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!
Właśnie robię smakuje przepysznie😋
Czy można bez piekarnika?
niestety nie próbowałam 🙂