Dania główne Makarony

Spaghetti z mięsem mielonym i sosem szpinakowym

()

Czasami warto eksperymentować 😉 Dzisiaj chciałam zrobić coś na szybko, pewne było, że będzie to makaron… Druga kwestia – ze szpinakiem, czy bolognese? Poszłam na kompromis. Można powiedzieć, że połączyłam dwa przepisy, co w efekcie dało pyszne spaghetti ze szpinakiem i mięsem mielonym. Sama jestem zaskoczona, że pozornie tak proste i powszechne danie, wyszło na swój sposób wyjątkowe. Spróbujcie, a nie pożałujecie 🙂

Spaghetti z mięsem mielonym i sosem szpinakowym

Składniki

  • Makaron spaghetti nr. 5
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku rozdrobnionego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 ser pleśniowy (turkus) lub feta
  • sól, pieprz, papryka słodka, świeżo zmielona gałka muszkatołowa
  • kilka kropel soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE

  • Mięso podsmażyć na oliwie. Pod koniec smażenia dodać sól, pieprz i paprykę.
  • Cebulkę posiekać, podsmażyć na oliwie, dodać czosnek i szpinak. Dusić aż szpinak się rozmrozi.
  • Dodać ser i dusić dalej pod przykryciem aż ser się roztopi. Dokładnie wymieszać.
  • Doprawić gałką, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Dodać kilka kropel cytryny i wymieszać.
  • Gotowym sosem polać makaron.
Spaghetti z mięsem mielonym i sosem szpinakowym

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena / 5. Liczba głosów:

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

[instagram-feed]