Czasami warto eksperymentować 😉 Dzisiaj chciałam zrobić coś na szybko, pewne było, że będzie to makaron… Druga kwestia – ze szpinakiem, czy bolognese? Poszłam na kompromis. Można powiedzieć, że połączyłam dwa przepisy, co w efekcie dało pyszne spaghetti ze szpinakiem i mięsem mielonym. Sama jestem zaskoczona, że pozornie tak proste i powszechne danie, wyszło na swój sposób wyjątkowe. Spróbujcie, a nie pożałujecie 🙂
Składniki
- Makaron spaghetti nr. 5
- 500 g mięsa mielonego
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku rozdrobnionego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 ser pleśniowy (turkus) lub feta
- sól, pieprz, papryka słodka, świeżo zmielona gałka muszkatołowa
- kilka kropel soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE
- Mięso podsmażyć na oliwie. Pod koniec smażenia dodać sól, pieprz i paprykę.
- Cebulkę posiekać, podsmażyć na oliwie, dodać czosnek i szpinak. Dusić aż szpinak się rozmrozi.
- Dodać ser i dusić dalej pod przykryciem aż ser się roztopi. Dokładnie wymieszać.
- Doprawić gałką, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Dodać kilka kropel cytryny i wymieszać.
- Gotowym sosem polać makaron.