Stripsy z kurczaka z frytkownicy beztłuszczowej
Stripsy z kurczaka z frytkownicy beztłuszczowej to pyszny sposób na przyrządzenie mięsa z kurczaka. Stripsy możemy podać jako danie samo w sobie z ziemniakami, frytkami lub innymi dodatkami. Możemy je wykorzystać również do domowych burgerów lub podać jako przekąskę na imprezie. Dzięki smażeniu we frytkownicy beztłuszczowej ilość użytego tłuszczu jest praktycznie zerowa, a efekt jest porównywalny do stripsów z głębokiego tłuszczu. Mają chrupiącą panierkę, a w środku są pyszne i soczyste. Zapraszam też po przepisy na inne obiady tutaj 🙂
Składniki na 6 stripsów
- 1 pierś z kurczaka lub 6 polędwiczek z kurczaka
- 1 jajko
- 60 g płatków kukurydzianych
- ulubione przyprawy, u mnie: sól, pieprz, bazylia, oregano, czosnek suszony, imbir mielony, sól ziołowa, papryka słodka
- Oliwa w sprayu (jeśli nie mamy to odrobina oliwy w kieliszku + pędzelek)
Przygotowanie
- Pierś z kurczaka pokroić na 6 mniejszych pasków.
- Mięso przyprawić ulubionymi przyprawami. U mnie: sól, pieprz, bazylia, oregano, czosnek suszony, imbir mielony, sól ziołowa, papryka słodka.
- Płatki kukurydziane zmielić w malakserze.
- Każdy kawałek zamoczyć z obu stron w roztrzepanym jajku, a następnie dokładnie obtoczyć w zmielonych płatkach kukurydzianych.
- Ułożyć tak, by kawałki nie dotykały się nawzajem. Spryskać delikatnie oliwą po wierzchu lub lekko posmarować pędzelkiem. Smażyć w frytkownicy przez 8 minut w 200 stopniach.
- Stripsy można wykorzystać do domowych burgerów – u mnie bułka z keczupem, majonezem i musztardą, czerwona cebula, sałata, ser zółty i dwa kawałki kurczaka 🙂
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!