Strogonow z kurczakiem to alternatywna wersja klasycznego strogonowa. Jest zdecydowanie szybszy w przygotowaniu, ponieważ czas gotowania jest krótszy. Strogonow z kurczakiem zawiera pieczarki, paprykę oraz ogórki kiszone.
Zapraszam po inne przepisy na inne dania obiadowe tutaj 🙂
Składniki
- 500 g mięsa z piersi z kurczaka
- 1-2 papryki czerwone
- 1 cebula
- 500 g pieczarek
- 3-4 ogórki kiszone
- 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki śmietany
- sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany, kmin rzymski, chili
Przygotowanie
- Kurczaka pokroić w paski. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem granulowanym. Podsmażyć na oleju z każdej strony.
- Dodać poszatkowaną drobno cebulę i smażyć 2 minuty.
- Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dodać pokrojoną w paski paprykę i pokrojone w plasterki pieczarki.
- Smażyć przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
- Dodać pokrojone w kostkę ogórki kiszone i koncentrat pomidorowy.
- Całość zalać wodą, żeby woda przykrywała całą zawartość garnka. Dodać 2 liście laurowe i 4 ziarna ziela angielskiego. Dodać płaską łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 1 łyżeczkę czosnku granulowanego oraz szczyptę kuminu (kmin rzymski). Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 25 minut.
- Na końcu dodać śmietanę i zagotować.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!