Strucla makowa
Strucla makowa to obowiązkowa pozycja wypiekowa na Święta. Gościła od zawsze w moim domu i kojarzy mi się przede wszystkim z wypiekami mojej Babci. Miękkie ciasto drożdżowe i wilgotna masa makowa to jest połączenie doskonałe. Dla mnie strucla musi być właśnie leciutka i delikatna, a nadzienie wilgotne, nie może być za suche. Zapraszam też po inne przepisy na makowce tutaj.
Składniki na 1 dużą strucle lub 2 małe
Ciasto drożdżowe
- 125 ml letniego mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 50 g cukru
- 1 całe jajko
- 1 żółtko
- 320 g mąki
- 100 g masła o temperaturze pokojowej
Nadzienie makowe
- 200 g maku
- 250 ml mleka
- 50 g cukru
- 100 g masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka rumu (opcjonalnie)
- aromat migdałowy (opcjonalnie)
- 150 g orzechów włoskich i/lub migdałów (blanszowane, prażone)
Dodatkowo
- 1 jajko, roztrzepane do posmarowania ciasta
- mąka do posypania i rozwałkowania ciasta
Przygotowanie
Ciasto drożdżowe
- Rozetrzeć drożdże i cukier w letnim mleku.
- Wymieszać z jajkiem i żółtkiem i stopniowo dodawać mąkę i masło.
- Wyrabiać ciasto na gładką kulę przez ok. 5-10 minut ręcznie lub w robocie z hakiem do ciasta drożdżowego.
- Ciasto odstawić na 1h pod przykryciem do wyrośnięcia.
Nadzienie makowe
Metoda tradycyjna z maszynką do mielenia:
Mak zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia. Następnie postępować zgodnie z poniższą instrukcją od punktu 2.
Metoda z malakserem:
- Mak zmielić w malakserze o dużej mocy.
- Mak zagotować z mlekiem, miodem, cukrem, cynamonem, skórką z cytryny, aromatem, rumem i masłem.
- Gotować przez około 15 minut, dość często mieszając.
- Masę makową ponownie zmielić w malakserze (pominąć w przypadku metody tradycyjnej z maszynką do mielenia).
- Ostudzić.
- Dodać posiekane orzechy i migdały.
Wykończenie
- Ciasto rozwałkować na jeden duży lub dwa małe prostokątny, na podsypanej mąką stolnicy.
- Posmarować równomiernie nadzieniem makowym, zostawiając z każdej strony wolny brzeg.
- Ciasto zawinąć wzdłuż dłuższego brzegu i zawinąć brzegi, by ciasto nie wypłynęło. Położyć łączeniem na dole na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Odstawić pod ściereczką na 30 minut.
5. Nakłuć ciasto lekko widelcem i posmarować roztrzepanym jajkiem.
6. Piec 30 minut w 160 stopniach (góra/dół).
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!