Szarpany kurczak może być wykorzystany do wielu różnych dań i przekąsek. W dzisiejszym wpisie, poza przepisem na szarpanego kurczaka w sosie miodowo-musztardowym mam dla Was również propozycję podania w postaci burgera z szarpanym kurczakiem i surówką z czerwonej kapusty. I to zestawienie udowadnia, że burger wcale nie musi mieć wielu składników, żeby był przepyszny. Mówię Wam, wyszedł totalny SZTOS!
Zapraszam po inne przepisy na inne dania tutaj 🙂
Składniki
Szarpany kurczak
- 500 g udek z kurczaka, bez kości, bez skóry
- 1/4 szklanki miodu
- 3 łyżki musztardy Dijon lub kremskiej
- 1/4 szklanki wody + 2 łyżki
- 2 dodatkowe łyżki stołowe wody
- sól, pieprz
Jeśli chcecie przygotować burgery z czerwoną kapustą:
Kapusta
- 200 g czerwonej kapusty, posiekanej lub poszatkowanej
- 100 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu jabłkowego
- Szczypta soli/pieprzu
- 1 łyżeczka musztardy, najlepiej Dijon
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki cukru
Dodatkowo:
- majonez
- bułki do burgerów
Przygotowanie
Kurczak
- Wymieszać miód, musztardę i 1/4 szklanki wody, 1 łyżeczkę soli i pieprz. Wlać mieszaninę do rondla.
- Dodaj udka kurczaka i wymieszać z sosem.
- Gotować na wolnym ogniu przez 2-3 godziny, aż kurczak zacznie się rozpadać, można poszarpać go lekko widelcem.
- Wymieszać 2 łyżki wody i skrobię kukurydzianą i dodać do kurczaka. Gotować chwilę do zgęstnienia.
- Posolić i popieprzyć ewentualnie do smaku.
Thermomix:
- Wymieszać miód, musztardę i 1/4 szklanki wody, 1 łyżeczkę soli i pieprz. Wlać mieszaninę do naczynia miksującego.
- Dodać udka kurczaka i wymieszać z sosem.
- Gotować 2 godziny, 100 stopni, noże ustawione na obroty wsteczne, prędkość 0,5.
- Wymieszać 2 łyżki wody i skrobię kukurydzianą i dodać do kurczaka. Gotować przez kolejne 2 minuty do zgęstnienia.
- Posolić i popieprzyć ewentualnie do smaku.
Kapusta
- Wymieszać wszystkie składniki.
- Odstawić na noc do lodówki dla uzyskania najlepszych rezultatów.
Burger
- Bułkę do burgerów podpiec na wysmarowanej oliwą patelni.
- Na dolną bułkę nałożyć 2-3 łyżki kurczaka, następnie 2-3 łyżki kapusty.
- Górną bułkę posmarować majonezem i położyć na wierzch.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!