Szaszłyki drobiowe z piekarnika w marynacie teriyaki to przepis na szybki obiad z piekarnika. Wiadomo, to nie jest to samo co szaszłyk z grilla, ale smakuje naprawdę smakowicie 🙂
Składniki na 5 sztuk
- ok 600 g piersi z kurczaka
- 1 czerwona cebula
- 1 duża czerwona papryka
Marynata teriyaki
- 5 łyżek sosu teriyaki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie
Kurczaka pokroić w większą kostkę. Umieścić w misce i wymieszać ze składnikami na marynatę. Przykryć i odstawić do lodówki na 2-3h.
Paprykę pokroić w kostkę. Cebulę w mniejsze kawałki.
Naprzemiennie nakłuwać na patyczki grillowe mięso oraz paprykę i cebulę.
Piec w piekarniku w 190 C przez 40 minut.
U mnie z pieczonymi ziemniakami i sosem tzatziki 🙂
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!