Szaszłyki drobiowe z warzywami to super alternatywa dla tych tradycyjnych. Okres wakacyjny to okres grillowy 🙂 Bardzo lubię szaszłyki, zarówno te tradycyjne jak i takie drobiowe. Drobiowe są oczywiście trochę lższejsze i mniej kaloryczne, a wcale nie gorsze! 🙂
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- 1 zielona papryka
- 1/2 cukinii
- 3 duże pieczarki
- 1 duża cebula
- sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, trochę oleju rzepakowego
PRZYGOTOWANIE
- Kurczaka umyć i pokroić w dużą kostkę. Zalać odrobiną oleju. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka.
- Paprykę, cukienię i pieczarki umyć. Paprykę pokroić w dużą kostkę, pieczarki na ćwiartki a cukinię na półplasterki.
- Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w większe kawałki.
- Warzywa zalać również olejem i doprawić solą i pieprzem.
- Dobrze jeżeli wszystko postoi 2 godziny w lodówce pod przykryciem.
- Nakłuwać na zmianę warzywa z kurczakiem na szpikulce i na grilla!! Lub do piekarnika