Szaszłyki z kurczaka są pyszne i dużo mniej kaloryczne od tradycyjnych, wieprzowych szaszłyków! Szaszłyki drobiowe, odpowiednio zamarynowane i trzymane przez noc w marynacie są przepyszne i aromatyczne!
Zapraszam po inne przepisy tutaj 🙂



Składniki na ok 12 szaszłyków
- 6 piersi z kurczaka
- 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- ½ łyżeczki pokruszonych płatków czerwonej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 2 łyżki brązowego cukru
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki świeżego soku z limonki
- 2 łyżki drobno posiekanego świeżego imbiru
Przygotowanie
- Kurczaka pokroić w 2 cm kawałki.
- Pozostałe składniki na marynatę wymieszać dokładnie ze sobą.
- Dodać do kurczaka i wymieszać.
- Miskę z kurczakiem przykryć lub zawinąć folią i wstawić na noc do lodówki.
- Na drugi dzień nabijać kawałki kurczaka na patyczki do szaszłyków.
- Grillować na średnim ogniu, aż szaszłyki z każdej strony będą zarumienione.

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!