Szybka potrawka chińska z ryżem to szybki obiad z dodatkiem zmielonego mięsa z indyka lub kurczaka, gotowej mieszanki chińskiej oraz brokuła. Całość zalana jest sosem na bazie sosu sojowego. Przygotowanie zajmuje około 30 minut 🙂
Inne przepisy na obiady znajdziecie tutaj 🙂
Składniki na 3-4 porcje
- 2 torebki ryżu
- 500 g mielonego indyka lub kurczaka
- 1 cebula
- 1/2 brokuła
- 1 opakowanie mieszanki chińskiej
- sól, pieprz
Sos
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki octu winnego (czerwonego)
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka cukru pudru lub miodu
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka imbiru mielonego
Dodatkowo
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 4 łyżki ciepłej wody
Przygotowanie
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Dodać mięso i podsmażyć na złoty kolor. Dodać posiekanego drobno brokuła i smażyć kilka minut. Następnie dodać mieszankę chińską, zmniejszyć ogień i przykryć do momentu, aż mieszanka się roztopi. Dokładnie wymieszać.
Składniki na sos zamieszać i zagotować. Rozpuścić 1 łyżkę skrobi w 4 łyżkach ciepłej wody. Dodać do sosu i dokładnie wymieszać.
Sos wlać do mięsa z warzywami. Dusić pod przykryciem 10-15 minut. W tym czasie ugotować ryż.
Doprawić solą i pieprzem i podawać z ryżem.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!