Ciasta Boże Narodzenie Okazje Pierniki i pierniczki

Szybki piernik bez dojrzewania

()

Mam dla Was dzisiaj przepis na awaryjny piernik. Tradycyjny piernik staropolski musi dojrzewać od 4 do 6 tygodni, niektóre źródła podają, że nawet 2 miesiące. Jeśli więc nie udało Wam się odpowiednio wcześniej przygotować ciasta na piernik to nic straconego. Ten przepis na szybki piernik bez dojrzewania uratuje święta 🙂 Można go śmiało przełożyć powidłami lub dowolnym kremem dla dodatkowego efektu.

Zapraszam też po inne świąteczne przepisy tutaj 🙂

Szybki piernik bez dojrzewania
Szybki piernik bez dojrzewania
Szybki piernik bez dojrzewania
Szybki piernik bez dojrzewania

Składniki na keksówkę 27-30 cm

Ciasto

  • 350 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 80 g cukru pudru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki kakao
  • 150 g roztopionego masła
  • 1 słoik powideł śliwkowych (dostałam wieści, że sprawdza się też dżem porzeczkowy 🙂 )
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka sody
  • 60 g przyprawy do piernika (sprawdzajcie skład i wybierajcie przyprawy bez dodatku mąki i cukru)

Polewa

  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 100 g śmietanki kremówki

Opcjonalnie

  • powidła lub ulubiony krem do przełożenia

Przygotowanie

  1. Mąkę, sodę, kakao i cukier puder i cukier waniliowy wymieszać w misce.
  2. Jajka roztrzepać w misce lub zmiksować lekko mikserem.
  3. Masło rozpuścić z miodem w rondelku i dodać przyprawę do piernika. Lekko ostudzić i dokładnie wymieszać z mlekiem i powidłami.
  4. Połączyć suche składniki z masą maślano-mleczną. Dodać jajka i dokładnie zmiksować.
  5. Ciasto wlać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piec 60 minut w 180 stopniach. Ostudzić.
  7. Ostudzone ciasto można przełożyć powidłami lub kremem, przekrajając je wzdłuż.
  8. Czekolady rozpuścić w śmietance. Polać ostudzone ciasto. Ciasto można posypać posiekanymi orzechami.

Szybki piernik bez dojrzewania
Szybki piernik bez dojrzewania

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena / 5. Liczba głosów:

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

1 komentarz

  1. Ciasto zarówno smakuje jak i wygląda przepysznie. Polecam przepisy z tego bloga z całego serca, ponieważ piekłam już wiele ciast i za każdym razem wychodziły przepyszne :):)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

[instagram-feed]