Mam dla Was dzisiaj przepis na awaryjny piernik. Tradycyjny piernik staropolski musi dojrzewać od 4 do 6 tygodni, niektóre źródła podają, że nawet 2 miesiące. Jeśli więc nie udało Wam się odpowiednio wcześniej przygotować ciasta na piernik to nic straconego. Ten przepis na szybki piernik bez dojrzewania uratuje święta 🙂 Można go śmiało przełożyć powidłami lub dowolnym kremem dla dodatkowego efektu.
Zapraszam też po inne świąteczne przepisy tutaj 🙂
Składniki na keksówkę 27-30 cm
Ciasto
- 350 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 80 g cukru pudru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki kakao
- 150 g roztopionego masła
- 1 słoik powideł śliwkowych (dostałam wieści, że sprawdza się też dżem porzeczkowy 🙂 )
- 250 ml mleka
- 1 łyżeczka sody
- 60 g przyprawy do piernika (sprawdzajcie skład i wybierajcie przyprawy bez dodatku mąki i cukru)
Polewa
- 50 g mlecznej czekolady
- 50 g gorzkiej czekolady
- 100 g śmietanki kremówki
Opcjonalnie
- powidła lub ulubiony krem do przełożenia
Przygotowanie
- Mąkę, sodę, kakao i cukier puder i cukier waniliowy wymieszać w misce.
- Jajka roztrzepać w misce lub zmiksować lekko mikserem.
- Masło rozpuścić z miodem w rondelku i dodać przyprawę do piernika. Lekko ostudzić i dokładnie wymieszać z mlekiem i powidłami.
- Połączyć suche składniki z masą maślano-mleczną. Dodać jajka i dokładnie zmiksować.
- Ciasto wlać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec 60 minut w 180 stopniach. Ostudzić.
- Ostudzone ciasto można przełożyć powidłami lub kremem, przekrajając je wzdłuż.
- Czekolady rozpuścić w śmietance. Polać ostudzone ciasto. Ciasto można posypać posiekanymi orzechami.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!
Ciasto zarówno smakuje jak i wygląda przepysznie. Polecam przepisy z tego bloga z całego serca, ponieważ piekłam już wiele ciast i za każdym razem wychodziły przepyszne :):)