Te szybkie muffinki bananowe są naprawdę ekspresowe i przepyszne. Mają bardzo intensywny, bananowy smak i są mięciutkie i puszyste. Przygotowanie zajmuje jakieś 10 minut, a czas pieczenia około 20 minut.
Chyba każdy czasami zastanawia się co zrobić z dojrzałymi bananami, które zalegają w kuchni. Takie muffinki to doskonały sposób na ich zagospodarowanie. Można dodać kawałki gorzkiej czekolady lub orzechów. Ja po prostu posypałam wierzch posiekanymi orzechami.
Inne muffinki znajdziecie tutaj 🙂
Składniki na około 12 sztuk
- 4 dojrzałe banany
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 100-120 g rozpuszczonego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki soli
- opcjonalnie posiekane orzechy
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni (góra dół).
Foremki do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami.
Banany rozgnieść widelcem na paćkę. Zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym, jajkiem i rozpuszczonym masłem.
Mąkę, sól i sodę wymieszać w misce. Dodać do niej zmiksowane mokre składniki i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników.
Nakładać ciasto do papilotek (mniej więcej do połowy wysokości). Można posypać posiekanymi orzechami lub dodać je do ciasta.
Piec 23-25 minut. Ostudzić i przechowywać w szczelnym pojemniku.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!
Super przepisy polecam pozdrawiam