Ta tarta czekoladowa z malinami powstała spontanicznie. Miałam nadmiar domowego dżemu malinowego i chciałam go jakoś wykorzystać. Sam dżem byłby raczej zbyt rzadki, więc postanowiłam wymieszać go z galaretką. Efekt jest świetny – żelka się trzyma, ale nie jest zbita, tylko ma konsystencję musu. W połączeniu z czekoladą smakuje po prostu obłędnie! Jestem bardzo zadowolona z połączenia, które mi tu wyszło i mam nadzieję, że Wam również będzie smakowało 🙂
Ciasto jest nieskomplikowane i dość szybkie w przygotowaniu.
Zapraszam też po przepisy na inne ciasta tutaj 🙂



Składniki
Ciasto
- 250 g mąki
- 140 g zimnego masła
- 25 g zmielonych migdałów
- 75 g cukru
- 2 g soli
- 1 jajko
Żelka malinowa
- 400-450 g dżemu malinowego z dużą zawartością owoców (ja miałam domowy, ale np. Łowicz ma fajną serię dżemów 100% owoców)
- 1 galaretka malinowa (ewentualnie truskawkowa)
- 300 ml wrzątku
Brązowa polewa
- 200 g czekolady mlecznej
- 80 ml śmietanki 30%
Biała polewa
- 100 g białej czekolady
- 40 ml śmietanki 30%
Przygotowanie
Ciasto
- Składniki szybko zagnieść lub najlepiej wyrobić w malakserze.
- Ciasto wyłożyć do natłuszczonej foremki i równomiernie wylepić spód i boki. Spód ponakłuwać widelcem.
- Ciasto wstawić do lodówki na 1h lub do zamrażarki na ok. 30 minut.
- Piec przez 25 minut w 180 C. Ostudzić.
Żelka
- Galaretkę zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać, aż się rozpuści.
- Wlać do dżemu i dokładnie wymieszać.
- Odstawić i odczekać, aż żelka zacznie gęstnieć tężeć.
- Wylać na ostudzony spód i wyrównać.
- Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia.
Polewa
- W dwóch osobnych rondelkach rozpuścić białą i mleczną czekoladę razem z śmietanką. Dokładnie wymieszać do otrzymania gładkiej polewy bez grudek. Mleczną polewę wylać na stężałą żelkę.
- Przy pomocy rękawa cukierniczego lub strzykawki stworzyć dowolne wzorki z białej czekolady.
- Ciasto schłodzić w lodówce. Wyciągnąć na około 30 minut przed podaniem.



Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!