Ta pyszna tarta z jabłkami i rabarbarem jest delikatna i przepyszna. Słodkie ciasto i krem super łączą się z kwaskowatymi owocami. Krem to mieszanka jajek i śmietanki. Dodaje tarcie delikatności i wilgotności. Takie ciasto z jabłkami i rabarbarem sprawdzi się na każdą okazję.
Zapraszam po inne przepisy na ciasta z owocami tutaj 🙂
Składniki na foremkę o średnicy 24 cm
Ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- 1 jajko
- 60 g cukru pudru
- 30 g zmielonych migdałów
- 1 szczypta soli
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Krem
- 3 jabłka
- 3 łodygi rabarbaru
- 2 jajka
- 50 g cukru pudru
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Kruszonka
- 70 g masła
- 70 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 70 g mąki pszennej
- 70 g zmielonych migdałów
Przygotowanie
Rabarbar obrać i pokroić na kawałki. Umieścić je w misce z 3 łyżkami cukru na 2 godziny, co jakiś czas przemieszać.
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść lub wyrobić w robocie, zawinąć w folię i odstawić na co najmniej 30 minut do lodówki.
Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na okrąg trochę większy od foremki. Ciasto przełożyć na foremkę, posmarowaną masłem i oprószoną mąką, docisnąć i odkroić odstające brzegi. Z pozostałego ciasta można upiec kruche ciasteczka, rozwałkowując ciasto i wycinając dowolne kształty a następnie piec 10 minut w 180 stopniach.
Foremkę z ciastem schłodzić ponownie w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć z lodówki, na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać obciążenie w postaci suchej fasoli. Ciasto podpiec przez 10 minut w 180 stopniach. Wyciągnąć foremkę z piekarnika, zdjąć papier z obciążeniem i piec spód jeszcze przez 10 minut.
Składniki na kruszonkę szybko zagnieść i wstawić jeszcze na chwilę do lodówki.
Śmietankę zmiksować z jajkami i cukrami przez około 1 minutę.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Rozłożyć równomiernie na ciasto. Na jabłka wyłożyć odsączony rabarbar. Na owoce wylać równomiernie mieszankę jajek i śmietanki.
Ciasto posypać równomiernie kruszonką. Piec 40 minut.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!