Tarta z kremem i owocami, w tym wypadku tarta z malinami to idealne ciasto na okres letni, kiedy owoców jest pod dostatkiem i możemy wykorzystać nasze ulubione. Dlatego też przepis jest wszechstronny i smakuje świetnie z malinami, borówkami, truskawkami, jagodami itp 🙂 Bazą jest oczywiście delikatne, kruche ciasto, a środek wypełniony jest pysznym, waniliowym kremem na bazie serka mascarpone.
Zapraszam po inne przepisy na inne ciasta z owocami tutaj 🙂
Składniki na formę do tarty o średnicy 25 cm
Ciasto
- 250 g mąki
- 140 g zimnego masła
- 25 g zmielonych migdałów
- 75 g cukru
- 2 g soli
- 1 jajko
Krem waniliowy
- 250 g serka mascarpone
- 200 g śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 4 łyżeczki żelatyny + 100 ml wrzątku
Dodatkowo
- 500 g owoców, np. malin
Przygotowanie
Ciasto
- Składniki szybko zagnieść lub najlepiej wyrobić w malakserze.
- Ciasto wyłożyć do natłuszczonej foremki i równomiernie wylepić spód i boki. Spód ponakłuwać widelcem.
- Ciasto wstawić do lodówki na 1h lub do zamrażarki na ok. 30 minut.
- Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, docisnąć lekko i wysypać suche ziarna fasoli lub specjalne obciążniki do pieczenia tarty.
- Piec przez 15 minut w 180 C.
- Po tym czasie zdjąć papier z ziarnami fasoli i piec kolejne 20 minut, aż ciasto będzie pięknie rumiane.
- Ostudzić.
Krem waniliowy
- Żelatynę rozpuścić we wrzątku i dokładnie wymieszać, ostudzić przez około 10 min (można włożyć do lodówki).
- Serek mascarpone, śmietankę, cukier waniliowy i cukier puder zmiksować, aż powstanie gęsty krem.
- Dodawać małym strumieniem przestudzoną żelatynę, cały czas miksując.
- Krem wylać na ostudzony spód i wyrównać.
- Na wierzch ułożyć owoce.
- Ciasto schłodzić w lodówce przez kilka godzin przed podaniem.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!