Ta pyszna tarta z kurczakiem i pieczarkami sprawdzi się idealnie na kolację, imprezę czy nawet w ramach obiadu. Dodatek serka śmietankowego sprawia, że jest bardzo kremowa a nadzienie nie jest suche.
Inną tartę na słono znajdziecie też tutaj 🙂
Składniki
Ciasto
- 250 g mąki
- 140 g zimnego masła
- 25 g zmielonych migdałów
- 4 g soli
- 1 jajko
Farsz
- 350 g piersi z kurczaka
- 250-300 g świeżych pieczarek
- 2 cebule
- sól i pieprz do smaku
- 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
- 1/4 łyżeczki suszonego oregano
- 200 g serka kremowego (np. Philadelphia, Twój smak)
- 30 g masła
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
Sos
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 50 ml mleka
- 2 całe jaja
- 2 żółtka
- sól i pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- 100 g tartego sera żółtego
Przygotowanie
Ciasto
Składniki na ciasto szybko zagnieść lub najlepiej wyrobić w malakserze. Ciasto wyłożyć do foremki, spód nakłuć widelcem a ciasto schłodzić w lodówce przez minimum 1h.
Farsz
Posiekaną cebulę usmażyć na maśle na wolnym ogniu przez 10 minut. Dodać pokrojonego kurczaka, czosnek w proszku, oregano i oliwę z oliwek. Smażyć na średnim ogniu przez 5 do 10 minut. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć na średnim ogniu przez około 10-15 minut lub do momentu aż odparuje cała woda. Doprawić solą i pieprzem. Wyłączyć ogień, dodać serek śmietankowy i wymieszać, przez chwilę gotować na małym ogniu cały czas mieszając, aż serek lekko zacznie gęstnieć. Odstawić na bok.
Sos
W misce wymieszać 2 całe jajka i 2 żółtka ze śmietaną, mlekiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Wykończenie
Schłodzone ciasto podpiec przez 15 minut w 200°C i ostudzić.
Na ciasto wyłożyć kurczaka z pieczarkami i zalać przygotowanym sosem. Posypać startym serem. Piec przez 30 minut w 180°C.
Podawać na ciepło lub na zimno.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!
witam jakiej wielkości formą jest potrzebna ?
24-26 cm