Tiramisu z malinami czyli warstwowy deser składający się z nasączonego kawą z amaretto biszkoptu, na niego warstwa kremu na bazie żółtek i serka mascarpone z dodatkiem amaretto, na to znowu nasączony biszkopt i całość posypana kakao. W tym wypadku do kremu dodane są jeszcze maliny. Tiramisu mogłabym jeść dzień i noc. Nie wiem jak to wygląda w Waszym przypadku, ale dla mnie tiramisu to jeden z najlepszych deserów na świecie. W dodatku wcale nie tak trudnym do przygotowania. Ten przepis można zrobić w wersji mini deserków lub po prostu w jednym naczyniu. Można zrobić z malinami lub też bez – wszystko zależy od naszych upodobań. Tiramisu z malinami jest jednak na pewno trochę mniej słodkie 🙂
Składniki
Biszkopt:
- 4 żółtka
- 4 biała
- 1/3 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
Krem:
- 4 żółtka
- 2 białka
- 500 g mascarpone
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 6 łyżek amaretto
Dodatkowo:
- 250 ml świeżej, mocnej kawy z ekspresu
- 1 łyżka amaretto
- kakao do posypania
- 200 g świeżych lub mrożonych malin
Przygotowanie:
Biszkopt
- Żółtka wbić do głębokiego talerza. Posypać proszkiem do pieczenia i polać octem. Całość dokładnie wymieszać. Zobaczymy, że żółtka robią się pięknie kremowe.
- Białka ubić na sztywno, dodając na końcu cukier.
- Następnie dodawać stopniowo żółtka, cały czas ucierając.
- Na samym końcu wsypać przesianą mąkę i dokładnie zmiksować.
- Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 40 minut w 180 stopniach.
Krem
- Jajka sparzyć.
- Białka ubić na sztywną pianę przez ok. 5-6 minut. Dodać połowę cukru pudru i dokładnie zmiksować.
- Żółtka utrzeć z drugą połową cukru pudru również przez około 6 minut.
- Do żółtek stopniowo dodawać mascarpone, po jednej łyżce, cały czas ucierając.
- Na końcu wlać amaretto i dokładnie zmiksować.
- Do żółtek dodać białka i delikatnie wymieszać.
Wykończenie
- Biszkopt rozciąć na pół.
- Jeśli chcemy robić wersję mini deserków, to wycinamy małe kółka i umieszczamy je na dnie w szklankach.
- Jeśli robimy wersję w jednym naczyniu to kładziemy jeden blat do tortownicy jako spód.
- Do kawy wlewamy łyżkę amaretto. Gotowym ponczem obficie skrapiamy biszkopt.
- Na biszkopt wykładamy krem (zostawiamy trochę na wierzch). Na to wysypujemy maliny. Można przykryć je odrobiną kremu.
- Na wierzch wykładamy drugi blat biszkoptu skropionego kawą.
- Przykrywamy cienką warstwą kremu i całość posypujemy kakao.
- Tiramisu z malinami schłodzić przez parę godzin w lodówce. Najlepiej owinąć je folią, żeby nie przeszło zapachami z lodówki.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!