Tort czekoladowo-waniliowy z wiśniami to przełożone ciasto ucierane z pysznym kremem waniliowym oraz dżemem wiśniowym i polane czekoladą. Tak, to nie pomyłka – bazą tortu nie jest biszkopt, tylko ciasto ucierane w wersji dwukolorowej. Ciasto jest cięższe niż biszkopt, ale jest to miła odmiana dla tradycyjnego biszkoptu, choć oczywiście można zrobić też biszkopt 🙂
Tort czekoladowo-waniliowy z wiśniami to mój eksperyment urodzinowy, z którego jestem zadowolona. Nie jest mocno słodkie, co przypadło wszystkim do gustu.
Musicie mi wybaczyć, za brak zdjęcia całego torta, ale zwyczajnie nie zdążyłam przed przyjściem gości 😀
Zapraszam też po przepis na pyszny tort stracciatella!! tutaj 🙂
Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm
Ciasto
- 3 jajka (temperatura pokojowa)
- 240 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- 150 g-200 g cukru
- 150 g masła (temperatura pokojowa)
- 125 g kwaśnej śmietany 12% (temperatura pokojowa)
- 120 g maślanki (temperatura pokojowa)
- 15 g kakao w proszku
- 1 cukier waniliowy
Krem waniliowy
- 500 ml mleka pełnotłustego
- 120g cukru pudru
- 8 zółtek
- 20 g mąki pszennej
- 20 g skrobi ziemniaczanej
- 1 laska wanilii
- 350 g masła (temperatura pokojowa)
Dodatkowo
- 1 słoik konfitury wiśniowej
Polewa
- 75 g gorzkiej czekolady
- 100 g śmietanki kremówki
Przygotowanie
Ciasto
Rozgrzej piekarnik do 160°C. Wyłóż papierem trzy okrągłe foremki do pieczenia o średnicy 20 cm lub piecz każdy blat osobno.
W średniej misce przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj i odłóż na bok.
W dzbanku połącz kwaśną śmietanę i maślankę.
W mikserze ucieraj masło i cukier na średnio-wysokiej prędkości, aż będą blade i puszyste (około 3 minuty). Dodawaj jajka po jednym na raz – upewniając się, że po każdym dodaniu są dobrze wmieszane w ciasto.
Dodaj suche i mokre składniki, na przemian, zaczynając i kończąc na suchych.
Podziel ciasto na pół i do jednej dodaj kakao w proszku, aby uzyskać ciasto czekoladowe.
Ciasta podzielić równomiernie pomiędzy 3 foremki za pomocą łyżek – kładąc łyżkę jednego ciasta na środku foremki, a następnie łyżkę drugiego ciasta na wierzchu. Przemieszaj łyżką tworząc szlaczki w cieście.
Piecz przez 20-25 minut.
Po upieczeniu, pozostaw ciasto do ostygnięcia przez 10-15 minut na drucianym stojaku przed wyciągnięciem z foremki.
Krem waniliowy
Oddziel żółtka od jajek. Rozetnij laskę wanilii na pół i zeskrob ziarenka. Dodaj do żółtek. Dodaj cukier i dokładnie zmiksuj. Dodaj mąkę i skrobię i krótko wymieszaj do połączenia.
Laskę wanilii wrzuć do rondla, zalej mlekiem i zagotuj. Wyciągnij laskę wanilii. Dodaj mieszankę jajek i cukru do mleka i gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, do momentu zgęstnienia. Przykryj folią aluminiową i pozostaw do całkowitego ostudzenia do temperatury pokojowej. Można chłodzić krem w lodówce, ale przed dalszym przygotowaniem należy pozostawić go do uzyskania ponownie temperatury pokojowej.
Zmiksuj miękkie masło w mikserze i dodawaj po jednej łyżce kremu.
Wykończenie
Dolny blat ciasta posmarować dżemem wiśniowym. Na dżem wyłożyć połowę kremu (zostawić kilka łyżek do wykończenia wierzchu). Przykryć drugim blatem. Na drugi blat dać drugą połowę dżemu wiśniowego i drugą połowę kremu. Przykryć trzecim blatem. Tort posmarować na około pozostałym kremem.
Polewa
Śmietankę i połamaną czekoladę umieścić w rondelku i rozpuścić, cały czas mieszając, aż powstanie jednolita i gęsta polewa. Polać wierzch tortu.
Tort schłodzić w lodówce przez przynajmniej kilka godzin.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!