Jest to tort czereśniowy, wyjątkowo na kruchym cieście, zamiast na biszkopcie, ale to już można zrobić wg. własnego uznania 🙂 Na biszkopcie może być nawet lepiej 🙂 Miałam akurat koszyczek czereśni i i białka, które zostały mi z wcześniejszego pieczenia sernika. Trzeba było więc wszystko jakoś wykorzystać 🙂 Całość trochę czasochłonna, ze względu na kilka elementów, ale nie pracochłonna, także można się szarpnąć 🙂 Bezy można urozmaicić dodając barwnika 🙂 Można również użyć innych owoców – truskawek, malin, jagód, borówek… do wyboru do koloru 🙂
Składniki
Składniki na małą formę w kształcie serca. Na dużą, okrągłą tortownicę wystarczy użyć podwójnej liczby składników
Kruche ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 100 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mus czereśniowy:
- 350 g śmietanki 30 %
- 2 galaretki czerwone
- 200-300 g czereśni bez pestek
Bezy:
- 2 białka
- 130 g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
Ciasto:
- Skłaniki na ciasto zagnieść i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
- Następnie wyjąć i rozwałkować w formie wyłożonej papierem (u m nie forma w kształcie serduszka, może jednak być też mała tortownica).
- Piec w 180 stopniach ok. 20 minut lub do momentu kiedy ciasto się zarumieni.
Mus czereśniowy:
- Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody. Odstawić do ostudzenia.
- Wiśnie zmikoswać blenderem.
- Gdy galaretka zacznie tężeć, zacząć ubijać śmietankę.
- Dodać tężejącą galaretkę i zmiksowane wiśnie.
- Dokładnie zmiksowować. Mus wylać na wystudzony spód.
- Wstawić do lodówki na parę godzin lub najlepiej na całą noc.
Bezy:
- Białka ubić na sztywno z solą. Dodać sok z cytryny i cukier. Dokładnie zmiksować.
- Rękawem cukierniczym lub strzykawką tworzyć małe bezy na blaszce wyłożonej papierem.
- Piec w 150 stopniach ok. 20-30 minut
- Tort czereśniowy udekorować bezami i owocami.