Ciasta Kruche Torty Z owocami

Tort czereśniowy z bezami

()

Jest to tort czereśniowy, wyjątkowo na kruchym cieście, zamiast na biszkopcie, ale to już można zrobić wg. własnego uznania 🙂 Na biszkopcie może być nawet lepiej 🙂 Miałam akurat koszyczek czereśni i i białka, które zostały mi z wcześniejszego pieczenia sernika. Trzeba było więc wszystko jakoś wykorzystać 🙂 Całość trochę czasochłonna, ze względu na kilka elementów, ale nie pracochłonna, także można się szarpnąć 🙂 Bezy można urozmaicić dodając barwnika 🙂 Można również użyć innych owoców – truskawek, malin, jagód, borówek… do wyboru do koloru 🙂

Tort czereśniowy z bezami
Tort czereśniowy z bezami

Składniki

Składniki na małą formę w kształcie serca. Na dużą, okrągłą tortownicę wystarczy użyć podwójnej liczby składników

Kruche ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mus czereśniowy:

  • 350 g śmietanki 30 %
  • 2 galaretki czerwone
  • 200-300 g czereśni bez pestek

Bezy:

  • 2 białka
  • 130 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

Ciasto:

  • Skłaniki na ciasto zagnieść i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
  • Następnie wyjąć i rozwałkować w formie wyłożonej papierem (u m nie forma w kształcie serduszka, może jednak być też mała tortownica).
  • Piec w 180 stopniach ok. 20 minut lub do momentu kiedy ciasto się zarumieni.

Mus czereśniowy:

  • Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody. Odstawić do ostudzenia.
  • Wiśnie zmikoswać blenderem.
  • Gdy galaretka zacznie tężeć, zacząć ubijać śmietankę. 
  • Dodać tężejącą galaretkę i zmiksowane wiśnie.
  • Dokładnie zmiksowować. Mus wylać na wystudzony spód.
  • Wstawić do lodówki na parę godzin lub najlepiej na całą noc.

Bezy:

  • Białka ubić na sztywno z solą. Dodać sok z cytryny i cukier. Dokładnie zmiksować. 
  • Rękawem cukierniczym lub strzykawką tworzyć małe bezy na blaszce wyłożonej papierem.
  • Piec w 150 stopniach ok. 20-30 minut 
  • Tort czereśniowy udekorować bezami i owocami.

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena / 5. Liczba głosów:

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

[instagram-feed]