Ten tort jabłkowy to mój eksperyment. Efekt wyszedł zaskakująco dobry. Połączenie jabłek, najlepiej kwaśnych, ze słodkim kremem waniliowym i masą krówkową jest rewelacyjny. Tort jabłkowy jest pysznie wilgotny. Polecam na wszystkie okazje 🙂
Inne torty znajdziecie tutaj.
Składniki
Biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1/2 łyżki proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu winnego
Krem:
- 2 budynie waniliowe
- 700 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 200 g masła
Masa jabłkowa:
- 1 – 1,5 kg kwaśnych jabłek (szara renata, antonówki)
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ szklanki cukru (wg.uznania)
- 1 łyżka żelatyny
Dodatkowo:
- 1 puszka masy kajmakowej
- 300 ml śmietanki 30 %
- ½ szklanki cukru
Poncz:
- herbata czarna
- cukier
- sok z cytryny
- nalewka (u mnie wiśniowa)
Przygotowanie
Biszkopt:
- Białka oddzielić od żółtek.
- Żółtka wbić do talerza, posypać proszkiem do pieczenia, odczekać chwilę i polać je octem. Zamieszać.
- Białka ubić na sztywną pianę z cukrem.
- Dodać powoli żółtka i delikatnie wymieszać.
- Na koniec dodać mąkę i również delikatnie mieszać.
- Wlać ciasto do tortownicy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C i piec ok. 40 minut na tzw. suchy patyk.
Krem:
- Budynie ugotować i ostudzić pod przykryciem (wtedy nie powstaje kożuch). Budyń musi całkowicie wystygnąć i stężeć.
- Masło utrzeć z cukrami. Dodawać po jednej łyżce budyniu. (Masło i budyń muszą być w temperaturze pokojowej)
Jabłka:
- Jabłka obrać i zetrzeć na tarce.
- W dużym garnku uprażyć je na małym ogniu. Dodać cynamon i cukier.
- Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody i dodać do jabłek.
Wykończenie:
- Biszkopt przeciąć na pół.
- Nasączyć ponczem (1/2 szklanki herbaty + sok z cytryny + trochę cukru + nalewka)
- Dolny płat wysmarować połową masy kajmakowej.
- Wyłożyć jabłka a następnie masę budyniową.
- Przykryć drugim płatem.
- Wierzch wysmarować pozostałą masą kajmakową.
- Tort jabłkowy włożyć do lodówki na 1-2 godziny.
- Po tym czasie bitą śmietanę ubić z cukrem na sztywno (można pół na pół z mascarpone)
- Rozprowadzić równomiernie po całym torcie.
- Posypać wierzch kakao lub udekorować wg. uznania.
- Tort jabłkowy przed podaniem schłodzić na parę godzin.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!
można prosić o przepis na to cudo?:)
Dziękuję za komentarz! Coś musiało mi się usunąć niechcący podczas edycji. Już przywróciłam informacje odnośnie przygotowania. Jeszcze raz dziękuję za uwagę i życzę smacznego 🙂