Tort kawowo-orzechowy
Z kremem na bazie masła to powrót do dawnych lat naszych babć, które takie torty właśnie piekły. Kawowy krem maślany jest oczywiście cięższy niż kremy, które robimy zazwyczaj, jednak nic nie podrobi tego smaku, który jest po prostu niepowtarzalny i mi osobiście kojarzy się zawsze z dzieciństwem. W połączeniu z orzechami tworzy idealny duet i z gorzką kawą smakuje wspaniale!
Zapraszam po inne przepisy na torty tutaj 🙂




Składniki na tortownicę średnicy 24 cm
Biszkopt orzechowy
- 8 jajek
- 250 g zmielonych orzechów włoskich
- 200 g cukru
- 3 łyżki bułki tartej
Biszkopt biały
- 2 jajka
- 1/3 szklanka cukru
- 1/3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżki octu winnego
Krem kawowy
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko
- 2 kostki masła
- 1/2 szklanki mleka
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka spirytusu
Dodatkowo
- 200 g orzechów włoskich, tartych do dekoracji + kilka całych
- 250 g orzechów włoskich tartych do przełożenia
- Mała filiżanka czarnej, słodzonej kawy do nasączenia
Przygotowanie
Biszkopt orzechowy
- Żółtka utrzeć z cukrem na biały puch.
- Białka ubić na sztywno.
- Dodać do żółtek i zmiksować.
- Na koniec wsypać tarte orzechy i bułkę tartą i delikatnie połączyć.
- Ciasto wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30 minut w 170 stopniach.
- Wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Biszkopt biały
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Żółtka posypać proszkiem do pieczenia i polać octem, dokładnie wymieszać.
- Dodać żółtka do ubitych białek i zmiksować.
- Na koniec wsypać przesianą mąkę i wymieszać do połączenia.
- Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30-40 minut w 170 stopniach na suchy patyk.
- Ostudzić.
- Z wymienionej porcji powstanie jedynie jeden blat, który nie wymaga już przekrojenia (można ew. wyrównać powierzchnię od góry by była płaska).
Krem kawowy
- Kawę rozpuszczalną zalać 3 łyżkami wrzątku i dokładnie wymieszać.
- Dodać mleko i wymieszać.
- Jeśli powstały grudki wówczas można zagotować mleko i ponownie wymieszać kawę.
- Ostudzić.
- Jajko utrzeć z cukrem na puch.
- Dodać 1 kostkę masła w temperaturze pokojowej i zmiksować.
- Przelać masę do garnka i zagotować, cały czas mieszając szpatułką.
- Masę gotować mieszając, aż zacznie robić się biała i jednolita (masa powinna konsystencją i wyglądem przypominać ciasto na naleśniki).
- Ostudzić w temperaturze pokojowej.
- Do ostudzonej masy dodać drugą kostkę masła w temperaturze pokojowej i utrzeć.
- Wlewać stopniowo rozpuszczoną w mleku kawę, cały czas miksując.
- Dodać spirytus i przez chwilę miksować.
Wykończenie
- Na spód położyć orzechowy blat. Lekko skropić kawą.
- Krem podzielić na 3 części.
- Jedną część wyłożyć na orzechowy spód.
- Posypać połową startych orzechów.
- Następnie położyć biały biszkopt i lekko nasączyć go kawą.
- Wyłożyć kolejną porcję kremu i posypać pozostałymi orzechami.
- Na wierzch położyć drugi blat orzechowy.
- Udekorować tort pozostałą częścią kremu, obsypać boki tartymi orzechami.
- Tort schłodzić przez kilka godzin przed podaniem, najlepiej całą noc.



Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!