Tort stracciatella z truskawkami to nieskomplikowany, ale za to bardzo efektywny tort. Smakuje rewelacyjnie. Kawałki gorzkiej czekolady w kremie idealnie równoważą słodycz kremu. Biszkopt można, ale nie trzeba posmarować dżemem truskawkowym – dżem dodaje trochę więcej słodyczy. Pomijając go, tort będzie odrobinę mniej słodki.
Biszkopt możemy upiec dzień przed przełożeniem. Po przełożeniu tort powinien stać przez noc w lodówce. Dekorację kremem zrobić najlepiej w dniu podania.
Inne torty znajdziecie tutaj 🙂



Składniki na tortownicę 25 cm
Biszkopt
- 5 jajek
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1/2 łyżki proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu winnego
Krem stracciatella
- 500 g mascarpone
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 100 g białej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
Krem do dekoracji tortu
- 200 g śmietanki kremówki
- 125 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
Dodatkowo
- 100 g gorzkiej czekolady
- 300-400 g świeżych truskawek + kilka do dekoracji
- dżem truskawkowy (opcjonalnie)
- gorzka herbata z sokiem z cytryny i cukrem do nasączenia biszkoptu
Przygotowanie
Biszkopt
- Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka wbić do talerza, posypać proszkiem do pieczenia, odczekać chwilę i polać je octem. Zamieszać.
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Dodać powoli żółtka i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę i również delikatnie mieszać.
Wlać ciasto do tortownicy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C i piec ok. 40 minut na tzw. suchy patyk. Ostudzić. - Przekroić na 3 równe blaty.
Krem straciatella
- Gorzką czekoladę posiekać nożem.
- Mascarpone, śmietankę, cukier puder i cukier waniliowy umieścić w misie miksera i ubić na sztywno. Białą czekoladę rozpuścić w mikrofali i wlewać stopniowo do kremu, cały czas ubijając.
- Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać.
Przekładanie
- Dolny blat ułożyć na dnie tortownicy (tortownica powinna mieć zapiętą obręcz – to pozwoli złożyć równy tort – krem nie będzie się wylewał na boki). Blat skropić przygotowanym ponczem z herbaty, soku z cytryny i cukru. Blat można posmarować dżemem truskawkowym, ale nie jest to konieczne. Dno wyłożyć połową truskawek, pokrojonych w plasterki. Wyłożyć połowę kremu stracciatella i wyrównać. Przykryć drugim blatem.
- Drugi blat również skropić lekko herbatą, wyłożyć truskawki i drugą część kremu stracciatella. Przykryć trzecim blatem, lekko docisnąć od góry.
- Tortownicę włożyć do specjalnego pojemnika na tort lub delikatnie owinąć folią aluminiową, żeby uniknąć przeniknięcia zapachów z lodówki.
- Tort umieścić w lodówce przez noc.
Dekoracja
- Gorzką czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Mascarpone, śmietankę, cukier puder i cukier waniliowy ubić na sztywno.
- Równomiernie wysmarować górę i brzegi torta (więcej kremu na górze, mniej na bokach). Wyrównać nożem lub specjalną szpatułką do dekoracji tortów.
- Boki obsypać startą czekoladą, górę udekorować truskawkami.
- Schłodzić przed podaniem.



Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!