Składniki
Biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1/2 łyżki proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu winnego
Krem mascarpone:
- 500 g serka mascarpone
- 300 g śmietanki 30%
- rozpuszczona w mikrofalówce (lub kąpieli wodnej) biała czekolada
- pół szklanki cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
- dżem wiśniowy (u mnie domowy)
- ew. śmietan fix do śmietany
Krem truskawkowy:
- 300 g truskawek
- 2 czubate łyżeczki żelatyny
- 90 g cukru pudru
- 100 ml wina musującego (u mnie o smaku wieloowocowym)
- 250 ml schłodzonej śmietanki kremowej
- ew. śmietan fix do śmietany
PRZYGOTOWANIE
Biszkopt:
- Białka oddzielić od żółtek.
- Żółtka wbić do talerza, posypać proszkiem do pieczenia, odczekać chwilę i polać je octem. Zamieszać.
- Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Dodać powoli żółtka i delikatnie wymieszać.
- Na koniec dodać mąkę i również delikatnie mieszać.
- Wlać ciasto do tortownicy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C i piec ok. 40 minut na tzw. suchy patyk.
- Gdy jest zimny, przekroić go na 3 części i nasączyć ponczem z czarnej herbaty (musi być stosunkowo mocna).
Krem mascarpone:
- Ubić połowę śmietanki na sztywno.
- Wymieszać ją delikatnie z serkiem mascarpone i dodać resztę śmietanki i rozpuszczoną czekoladę, wymieszać. Dodać cukier, wymieszać.
- Można dodać kilka kropel aromatu waniliowego. Na końcu dodać sok z cytryny i znowu wymieszać delikatnie.
- Spód biszkoptu wysmarować dżemem wiśniowym, na to wyłożyć mniejszą część kremu mascarpone. Przykryć kolejną częścią biszkoptu.
Krem truskawkowy:
- Ok. 300g truskawek zmiksować blenderem razem z winem musującym i cukrem pudrem.
- Dodać rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę.
- Śmietankę ubić na sztywno i połączyć z musem truskawkowym.
- Biszkopt zamknąć znowu obręczą od tortownicy i wylać krem truskawkowy. Odstawić do stężenia do lodówki.
- Po tym czasie na kremie truskawkowym ułożyć ostatni biszkopt.
- Udekorować resztą kremu mascarpone i truskawkami.