Tortilla z kurczakiem to propozycja domowego fast food’u, który wcale nie musi być niezdrowy! Zamiast tłustego mięsa użyłam właśnie pierś z kurczaka. Sosu, który zazwyczaj dodaje takim daniom wielu kalorii, w tym przepisie jest bardzo niewiele. Do tego świeże warzywa i mamy pyszną tortillę. Zwinięte placki zapiekam przez chwilę w opiekaczu grillowym.
Po inne przekąski zapraszam tutaj 🙂

Składniki na 3 sztuki
- 3 placki tortilli
- 250 g piersi z kurczaka
- 1 mała, biała cebula (ok 60 g)
- 1/2 małej cebuli czerwonej
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 pomidora
- kawałek ogórka
- 1/3 puszki kukurydzy
- 2 liście sałaty lodowej
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki keczupu
- 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
- 2 łyżki przyprawy gyros
- 20 g oleju do smażenia
Przygotowanie
Kurczaka pokroić w bardzo drobną kostkę. Przyprawić 1 łyżką słodkiej papryki i 2 łyżkami przyprawy do gyrosa. Dokładnie wymieszać i odstawić.
Przygotować sobie warzywa. Sałatę umyć, osuszyć i poszatkować. Paprykę, pomidora i ogórka pokroić w drobną kostkę. Czerwoną cebulę poszatkować w drobną kostkę. Kukurydzę odsączyć.
Każdego placka posmarować 1 łyżką majonezu i 1 łyżką keczupu. Zamiennie można użyć sosu czosnkowego.
Białą cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Dodać przyprawionego kurczaka i smażyć przez około 5 minut, cały czas mieszając.
Ciepłego kurczaka wyłożyć na posmarowanego placka. Dodać pokrojone wcześniej warzywa.
Tortille zawinąć najpierw w rulon, następni podwinąć jeszcze każdy z boków, tak by nadzienie nie wyleciało.
Tak złożoną tortillę podsmażyć najlepiej w opiekaczu z funkcją grilla lub na patelni grillowej.


Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!