Tradycyjna sałatka jarzynowa gości w wielu domach w trakcie Wielkanocy. Osobiście bardzo lubię robić ją też w trakcie roku, wykorzystując ugotowane warzywa z rosołu. Taka wersja smakuje wtedy nawet lepiej 🙂
Inne wielkanocne przepisy znajdziecie tutaj 🙂
Składniki
- 5 jajek
- 4 marchewki
- 1 duża lub 2 średnie pietruszki
- 1/2 korzenia selera
- 2 cebule
- 1 puszka groszku
- 1 puszka kukurydzy (opcjonalnie)
- 4-5 ogórków kiszonych
- 1 kwaśne jabłko
- 1 ząbek czosnku
- 3-4 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
Przygotowanie
Jajka ugotować na twardo. Po ugotowaniu zalać od razu zimną wodą.
Marchew, seler i pietruszkę obrać. Umieścić w garnku razem z obraną cebulą. Wsypać 1 łyżeczkę soli i gotować do miękkości. Można oczywiście też użyć warzyw z rosołu (nawet lepiej wtedy smakuje sałatka 🙂 )
Ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie, ostudzić.
Jabłko obrać i podzielić na ćwiartki, a następnie pokroić w kostkę.
W kostkę pokroić również ostudzone ziemniaki, marchew, pietruszkę, ogórka kiszonego, seler oraz jajka.
Kukurydzę i groszek odsączyć.
Wszystkie składniki wymieszać. Dodać majonez, musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić 2 łyżeczkami soli i 1 łyżeczką pieprzu. Wymieszać.
Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!